Kredi Destekleri ve Bankacılık

Ziraat Bankası Ekspertiz Raporu Sorgulama ve Öğrenme

22.12.2019
32.126
Ziraat Bankası Ekspertiz Raporu Sorgulama ve Öğrenme

Ziraat Bankası kullanımlarında ekspertiz raporu, bilirkişi tarafından satın alınacak mülkün teşhisini koymak üzere verilen hizmettir. Bu hizmet sonucunda, satın alınacak mülk değeri hesap edilerek kredi finansmanları ve faiz ödemelerinde hesaplama yapılmaktadır.

Ziraat Bankası ekspertiz raporu, özellikle konut kredisi kullanımlarında verilmekte olan bir hizmettir. Bu rapor içerisinde konutun mali karşılığı tespit edilerek, kredi için sağlanan finansman miktarı belirlenmektedir. Bu süreçte beklenen fiyattan fark ücretlendirmeler de olabilmektedir.

Ekspertiz raporunun sonuçlandırılmasının ardından, banka müşterileri itiraz haklarını kullanıp yeni bir tespit yapılmasını da talep edebilmektedirler. Fakat bu süreç uzun bir zaman dilimini kapsaması sebebiyle tercih edilmemektedir. Konut kredisi alacak olanlar, ekspertiz raporu içerikleri hakkında bilgi sahibi olarak konut değerini yaklaşık olarak hesaplayabilmektedirler.

Ekspertiz Raporu Neye Göre Belirlenir?

Ekspertiz raporu hazırlanma kriterleri, bilirkişinin inisiyatifine bırakılmayarak belirli standartlar ile belirlenmektedir. Bu kriterler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Konut adresi ve konutun kimliği
  • Konutun türü ve konut sahibi kimliği
  • Konutun içinde bulunduğu binanın yaşı ve kat sayısı
  • İmar durumları
  • Konutun fiziki durumu

Bu kriterler değerlendirmeye alınarak binaya yönelik bir finansman tutarı belirlenmektedir. Bu tutar örneğin yeni binalarda daha fazla olurken, eski binalarda daha düşük meblağlara tekabül etmektedir. 

Konutun imar durumuna göre belirli evrakların tamamlanmamış olması durumunda kredi tutarı düşük olarak belirlenmektedir. Fakat imar durumu, iskan alınması gibi resmi süreçleri tamamlanmış konutlarda kredi tutarı daha yüksek olmaktadır. 

Konutun fiziki durumu, deprem öncesi ya da sonrası yapılmış olması, sağlam ve dayanıklı olması da konuta yönelik sunulan finansmanı değiştirebilmektedir. Örneğin deprem öncesi yapılan binalarda kredi finansmanı için düşük tutarlar çıkmaktadır.

İlginizi Çekebilir :  Enpara Kartsız Para Çekme Nasıl Yapılır?

Ekspertiz Raporuna İlişkin Evraklar

Ekspertiz raporunun hazırlanması için gerekli belgeler, banka tarafından krediye başvurulması ile talep edilmektedir. Kredi kullanımının bir süreci olarak bilinen bu belgeleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Kredi başvurusunda bulunan kişinin nüfus cüzdan fotokopisi
  • Gelir durumunun beyan edildiği resmî belge
  • İkametgâh durumunu tespiti sağlayan belge

Bu evraklar aracılığıyla konut kredisine başvuranların süreci değerlendirilmektedir. Değerlendirilen süreç akabinde bir bilirkişi yönlendirmesi yapılarak ekspertiz raporu oluşturulmaktadır. 

Ziraat Bankası ekspertiz raporu için uzmanlar banka tarafından ayarlanmaktadır. Bu sebeple hazırlanan raporlar de ilk olarak banka yetkilileri ile paylaşılmakta ve akabinde kredi müşterisine bilgilendirmesi yapılmaktadır.

SPK Lisanslı Eksper Tercih Edilmesi

SPK lisanslı eksper özellikleri, bankaların ve şahısların süreçleri güvenli yürütmeleri için tarafsızlık içermektedir. Bu uzmanlar, resmi olarak görevlendirilmiş ve tarafsız olarak işlem yapılacağına güvenilmiş kimselerdir. 

SPK lisansına sahip olan bilirkişiler, uzman olarak nitelendirilmekte ve hem bankanın hem de kredi başvurusunda bulunan müşterinin lehine karar vermektedir. Bunun için kredi başvurusu sürecinde müşterilerin, bilirkişi sertifikalarını sormaları ve konut değerinin güvence altına alındığını tespit etmeleri gerekmektedir. 

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından verilmekte olan bu lisanslar, düzenli olarak kontrol edilmesi ve uzmanların teftiş sürecine maruz kalıyor olmaları bu sektördeki güven ortamını sağlamaktadır.

Ekspertiz Raporunun Süresi Nedir?

Ekspertiz raporunun hazırlanma aşaması, kredi başvurusuna ve konut niteliklerine göre değişkenlik göstermektedir. Başvuru yapan kişilerin kredisinin onaylanıp onaylanmayacağına dair sürecin değerlendirilmesinin ardından ekspertiz raporu aşamasına geçildiği için bu süre değişebilmektedir. 

Kredi başvurusunda herhangi bir engel oluşmadığı durumlarda, bilirkişi başvurusunda bulunulur. Bu başvuruda bilirkişi için tahsil edilen ücret de kredi tutarı içerisinde değerlendirilmektedir. 

Ekspertiz raporuna başvurulmasının ardından; bilirkişinin binayı tespit etmesi, raporu hazırlaması ve bankaya teslim etmesi ortalama üç iş günü içerisinde gerçekleşmektedir. Fakat bazı durumlarda binaya ilişkin imar durumu problemlerinde tespit süreci uzadığı için raporun teslim edilmesi de uzun zaman alabilmektedir. 

İlginizi Çekebilir :  Akbank Şikâyet Hattı Telefon Numarası Nedir?

Bilirkişi raporunun bankaya teslim edilmesinin ardından kredi finansmanını sağlamak için diğer başvuru basamaklarına geçilmektedir. Ekspertiz raporu, ortalama 6 ay geçerliliği olan raporlardır. Bu süre içerisinde kredi işlemleri tamamlanmadığında raporun tekrar alınması gerekmektedir. 

Ekspertiz Raporunun Ücreti Nasıl Tahsil Edilir?

Ekspertiz raporunda ücret tahsili, bankalara kredi için başvuru yapan müşteriler tarafından sağlanmaktadır. Ekspertiz raporuna ilişkin ücret tutarları ise bankalar tarafından belirlenmektedir. 

Ekspertiz ücreti, bankaların anlaşmalı oldukları gayrimenkul şirketlerinin değişmesi sebebiyle farklılaşmaktadır. Buna ek olarak bankaların ücret politikaları da ekspertiz rapor ücretinde belirleyici olmaktadır. 

Ziraat Bankası özelinde belirlenen minimum ekspertiz ücret tutarı minimum 360 TL, maksimum 1.440 TL olarak ifade edilmektedir. Fakat konutun tespit durumuna ve sağlanan finansmanın oranına göre bu tutar üzerinde değişiklikler oluşabilmektedir. 

Ekspertiz raporunun ücreti temin edilirken, kredi ödeme planı içerisinde de ödeme yapılabilmektedir. Finansmanın geri ödemesinin yapıldığı plan içerisinde ekspertiz rapor ücretinin hangi oranda ve hangi tutarda olduğu belirlenmektedir.

Ekspertiz Raporuna İtiraz Edilir Mi?

Ekspertiz raporu için itiraz durumu, banka müşterilerine hak olarak sunulmaktadır. Ekspertiz raporunun yanlış ya da taraflı tutulduğunun düşünüldüğü durumlarda banka müşterileri rapora itiraz edebilmektedirler. 

Tüketici Hakları Hakem Heyeti tarafından değerlendirmeye alınan bu itirazlar, bilirkişinin belirlediği tutarın yanlış olduğunun tespit edildiği durumlarda kabul edilmektedir. Bunun sonucu olarak raporu yeniden hazırlanması için yeni bir bilirkişi tayin edilmektedir.

Konut Değerinin Değişkenleri 

Konutlara biçilen değerlerde değişkenlik olması, belirlenen standart ölçütlerin yanı sıra sosyal çevrenin belirleyici olması ile ilgilidir. Çevre muhitlerde ortalama olarak belirlenen ev tutarları üzerinden bir hesaplama yapılabilmektedir.

Aynı yerde bulunan konutlarda, manzara ve cephe görüşü durumlardı da değişkenlik oluşturmaktadır. Standart ölçütler ile aynı değerin oluşmasına rağmen, manzaraya sahip olan dairenin değeri daha yüksek olacak şekilde belirlenmektedir.

İlginizi Çekebilir :  Akbank Kredi Kartım Nerede? Sorgulama

Konut değeri hesaplanırken dairenin kat durumu da değişkenlik oluşturmaktadır. Örneğin tüm özellikleri itibariyle bilirkişi raporu tarafından aynı ücrete tekabül eden dairelerde birinci kat ve en son katta olanlar için daha düşük bir ücret hesaplanırken, ara katta olanlar için daha yüksek bir meblağ oluşmaktadır. 

Bina içerisinde bulunan ortak kullanım alanları, havuz ya da otoparka sahip olmak gibi değişkenler de konut değeri üzerinde farklılaşmalar oluşturmaktadır. Bu sebeple bilirkişiler etraflı bir inceleme yapıp ortalama değeri içeren bir rapor hazırlamaktadırlar.

Ekspertiz Raporunda Neler Bulunur?

Ekspertiz rapor içeriği, binanın mali durumunun tespitinde değişken olarak bulunan tüm faktörlere yer verilmektedir. Bu durumlar somut olarak raporlaştırılmakta ve banka için detaylı bir biçimde sunulmaktadır. 

Ziraat Bankası ekspertiz raporu içeriğinde bulunmakta olan değişkenler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Konutun tapu durumuna ilişkin bilgiler
  • Konutun imar durumu, iskan durumu ve konut sahibine ilişkin kimlik bilgileri
  • Konutun koordinatlarının ve açık adresinin de bulunduğu bilgiler
  • Sigorta ve DASK sonucu oluşan değer durumunu içeren bilgiler
  • Konutun toplu taşıma veya araçla ulaşım kolaylıkları gibi avantajlı durumlarını içeren bilgiler
  • Konutun iç ve dış yapısına dair olumlu olumsuz durumların ifade edildiği bilgiler

Tüm bu bilgiler, fotoğraflanarak detaylandırılmaktadır. Bankaya anlaşılır kılmak adına rapor içerisinde sunulan kavramlar da detaylı bir şekilde açıklanmaktadır. Böylelikle yapılan tespitin doğruluğu hakkında da bilgi sahibi olmak mümkün olmaktadır. 

Ekspertiz raporunun içerisinde hesaplama süreçlerine de yer verilmektedir. Konut değerinin hesaplamasının nasıl yapıldığı ve hangi faktörler nedeniyle tutarın değiştiği rapor içerisinde belirtilmektedir. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR;

Ziraat Bankası GSS Borç Sorgulama

Ziraat Bankası Maaş Avansı

Ziraat Bankası Trafik Sigortası

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.