Kredi Destekleri ve Bankacılık

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvurusu, Şartları

05.08.2021
2.499
Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvurusu, Şartları

Pasaport başvuru işlemi için yaş ayrımı fark etmeksizin kişinin şahsen yapması gerekmektedir. Pasaport başvurusu için uygulanması gereken adımlar ise şu şekilde verilmiştir:

  • Pasaport ücretini internet üzerinden ya da bankalar aracılığı ile yatırın.
  • İnternet ya da telefon aracılığı ile pasaport randevusu alın.
  • Ardından Nüfus Müdürlüklerine 2 adet biyometrik fotoğraf ve T.C. kimlik kartınız ile gitmeniz yeterli olacaktır.

Pasaport Ücretleri Nedir?

pasaport basvurusu

Pasaport almak için belirlenen ücretler internet başvurusu öncesinde vergi dairesine, PTT şubelerine, belirlenmiş olan bankalara ya da internet vergi dairesine ödenebilir. Pasaport ücretleri ve harç bedeli şu şekilde verilmiştir:

  • 6 aylık pasaport için 208 TL harç bedeli ve 160 TL pasaport defter bedeli ile toplamda 368 TL ödenmektedir.
  • 1 yıllık pasaport için 304 TL harç bedeli ve 160 TL pasaport defter bedeli ile toplamda 464 TL ödenmektedir.
  • 2 yıllık pasaport için 497 TL harç bedeli ve 160 TL pasaport defter bedeli ile toplamda 657 TL ödenmektedir.
  • 3 yıllık pasaport için 705 TL harç bedeli ve 160 TL pasaport defter bedeli ile toplamda 865 TL ödenmektedir.
  • 4 – 10 yıllık pasaport için 994 TL harç bedeli ve 160 TL pasaport defter bedeli ile toplamda 1.154 TL ödenmektedir.

Pasaport Randevusu Nasıl Alınmaktadır?

Pasaport için randevu alma işlemi umuma mahsus pasaportlar için belirlenen 680 ilçe Nüfus Müdürlüğüne, hususi ve hizmet damgalı pasaportlar için ise 81 ilin Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri aracılığı ile başvuru yapılabilir. Dileyen kişiler de randevusuz bir şekilde sabah giderek randevu alabilir. Ayrıca vatandaşlar, telefon üzerinden de pasaport için randevu alabilmektedir. Telefon ile pasaport randevusu alma: E-pasaport randevu alma, telefon ile ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi üzerinden yapılmaktadır. Alo 199 çalışma saatleri ise 09.00 – 17.00 saatleri arasında gerçekleşir. Cumartesi ve pazar günleri de aynı çalışma saatleri geçerlidir.

İlginizi Çekebilir :  ING Bank Cebe Havale Nasıl Çekilir?

Buzağı desteği nedir? Başvurusu, şartları Yazısını inceleyebilirsiniz.

Pasaport Başvurusunda İstenen Belgeler Nelerdir?

Pasaport başvurusu için gerekli olan evraklar şu şekilde verilmiştir:

  • İlk olarak pasaport başvuru işlemini, pasaport almak isteyen kişiler şahsen almaktadır.
  • Nüfus cüzdanı, T.C. kimlik belgesi ya da geçici kimlik belgesi aslı istenir.
  • 2 tane biyometrik fotoğraf gerekmektedir.
  • Pasaport harç ve cüzdan bedeli makbuzu istenmektedir. Pasaport randevusuna gitmeden önce ise pasaport ve cüzdan bedelini anlaşmalı kurumlar üzerinden yatırmış olmanız gerekmektedir.
  • Varsa eski pasaportlarınız istenir.
  • Ergin olmayan ya da kısıtlı kişiler için muvafakat belgesi istenir. Eğer ki 18 yaşından küçük iseniz ebeveyniniz ile başvurmanız gereklidir. Kanuni temsilcinizin T.C. kimlik aslı, randevu sırasında yanında olmalı ve randevuya gitmeden önce noter aracılığı ile muvafakatname alması gerekir.
  • Harçsız pasaport talep eden kişiler için ise öğrenci belgesi istenmektedir.

Aynı zamanda bordo pasaport başvurusu sırasında talep edilen belgeler, öğrenci iseniz ek olarak istenebilir ya da bazı belgelerden muaf tutulabilir. Bordo pasaport için gerekli olan belgeler şu şekilde verilmiştir:

  • Öğrenci belgesi, harçsız pasaport alabilmek için gerekli olan belgeler arasında yer alır. Herhangi bir problem ile karşılaşmamak için Nüfus Müdürlüğüne gitmeden önce en fazla 1 ay önce alınmış bir öğrenci belgesi alınması önerilir.
  • Pasaport almak için vermeniz gereken belgeler arasında harç dekontu bulunmaz çünkü öğrenci pasaportu alırken harç ödemekten muaf tutulursunuz. Yalnızca defter ücretinin ödenmesi yeterli olur.

Yeşil pasaport için gerekli olan belgeler ise şu şekilde verilmiştir:

  • Çalıştığınız kurumun il, bölge ya da genel müdürlüğü tarafından hazırlanmış olan imza sirküleri,
  • Emekli iseniz ya da istifa ettiyseniz kadro bilgisinin yer aldığı belge,
  • Eğer ailenizdeki bir birey sayesinde yeşil pasaporttan faydalanacaksanız ve hak sahibi vefat ettiyse, vefat eden kişinin çalıştığı dönemdeki kadro bilgisini gösterir belge de yeşil pasaport için talep edilen belgeler arasındadır.
İlginizi Çekebilir :  ING Bank Müşteri Temsilcisi ile Nasıl Görüşebilirim?

Pasaport Kaç Günde Çıkmaktadır?

Pasaportun çıkma süresi herhangi bir aksilik olmadığı takdirde 5 – 7 iş günü içerisinde tarafınıza teslim edilmiş olacaktır. Başvuru esnasında alınan bilgiler, yaklaşık olarak 30 saniye içerisinde güvenlikli elektronik ortamda tanzim merkezine iletilir ve kişiselleştirme sırasına girer. Pasaportların kişiselleştirilme işlemi hac, umre ve tatil sezonu gibi zamanlarda yaşanan başvuru yoğunluklarının olmadığı sürelerde, başvurunun yapıldığı gün içerisinde sonlandırılır. Fakat pasaport tanzim sisteminin çok bileşenli bir sistem olmasından kaynaklı olarak yaşanabilecek aksaklıklar göz önünde bulundurularak, pasaport başvurularınızı planlanan seyahatten en az 2 hafta öncesinde yapmanız önemlidir.

Pasaport Nereden Teslim Alınır?

Pasaport teslim alma işlemi için pasaportunuzun başvurusu esnasında belirtilen adrese gelir ve müracaat sırasında belirtilen kişilere teslim edilir. Pasaportunuz PTT’ye teslim edildiği andan itibaren pasaport başvurusu esnasında verilen cep telefonunuza bilgilendirme mesajı alırsınız. Bilgilendirme mesajında yer alan barkod numarası ile de PTT internet sayfası üzerinden pasaportunuzun takibini yapabilirsiniz.

Pasaport Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Pasaportunuzun geçerliliği, pasaport belgesinin ne kadar süre ile seyahatlerde kullanabileceğini belirtmektedir. Başvuru yaptıktan sonra harç yatırma işlemi sırasında talep edilen geçerlilik süresine göre ücret ödenmektedir. Ülkeler, asgari pasaport geçerlilik süresine göre vize vermektedir. Bu süre, genel olarak 6 ay olmakla birlikte bazı ülkelerde 3 ay, bazı ülkelerde ise 1 yıl geçerlilik süresi bulunan pasaporta sahip kişilerin vize başvurusunu kabul etmektedir.

Pasaport Yenileme İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

pasaport basvurusu

Pasaport yenilemek için il ve ilçe nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunulması gerekmektedir. Bunun için ise ilgili nüfus müdürlüğünden online olarak randevu alınabilir ya da ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi aracılığı ile gerekli olan bilgilere ulaşılabilir. Pasaport başvuru işlemi için gerekli olan evrakların yanı sıra, eski pasaport ile birlikte nüfus müdürlüğüne başvurularak pasaport uzatma işlemi gerçekleştirilebilir.

İlginizi Çekebilir :  PTT Çocuk Parası Sorgulama Nasıl Yapılır? Başvurusu, Şartları

Mazot gübre desteği nedir? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Pasaport Çeşitleri Hangileridir?

Pasaport türleri şu şekilde verilmiştir:

  • Umuma Mahsus Pasaport ( Bordo Pasaport ): Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının gerekli olan evrakları sundukları zaman alabilecekleri bir pasaport çeşididir. Bordo pasaportun 6 aydan 10 yıla kadar geçerliliği olabilir. Pasaportunuzun geçerlilik süresinin en kadar olmasını istediğinize, pasaport harç bedelini öderken karar verebilirsiniz. Aynı zamanda 25 yaş altı öğrenciler, bordo pasaporta harçsız bir şekilde ulaşabildikleri için bu pasaport çeşidi öğrenci pasaportu ya da harçsız pasaport olarak da bilinmektedir.
  • Hususi Pasaport ( Yeşil Pasaport ): Devlet memurlarına ve ailelerine (çocuklar 25 yaşını geçene kadar yararlanabilir.) verilen bir pasaport çeşididir. Birçok ülkeye giriş imkânı sunan yeşil pasaportu alabilmek için en az 5 yıldır memur olarak çalışmak gerekir.
  • Hizmet Pasaportu ( Gri Pasaport ): Devlet adına yurt dışında çalışan kişilere ve milli sporculara verilen bir pasaport çeşididir.
  • Diplomatik pasaport ( Siyah Pasaport ): Dışişleri Bakanlığı tarafından diplomatlara verilen bir pasaport çeşididir. Diğer pasaport çeşitlerine kıyasla siyah pasaport, daha fazla ülkeye vizesiz bir şekilde girilmesini sağlamaktadır.
  • Geçici Pasaport: Yurt dışında pasaportunu kaybeden ya da pasaportunun geçerlilik süresi dolan kişilere, konsolosluk tarafından verilen bir pasaport çeşididir. Geçici pasaportun geçerlilik süresi ise 1 aydır. Bu pasaportlardan kendinize uygun olan için pasaport başvurusu adımlarını takip edebilirsiniz.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.