Kredi Destekleri ve Bankacılık

Kivi Yetiştiriciliği Desteği Nedir? Başvurusu, Şartları

24.07.2021
2.448
Kivi Yetiştiriciliği Desteği Nedir? Başvurusu, Şartları

Kivi yetiştiricilerine sağlanan destek, bakanlık tarafından kivi üretiminde yeni bahçe kurulumu kapsamında verilmektedir. Kivi yetiştiriciliği desteği ile standart fidan kullanımı ile kurulan bahçelerde dekar başına 100 TL, sertifikalı fidan kullanımında ise 280 TL destek sağlanır. Küçük aile işletme desteği kapsamında ise dekar başına 100 TL verilmektedir.

Kivi Hangi Bölgelerde Yetişebilir?

Kivinin yetiştiriciliği yapılan Türkiye bölgeleri Karadeniz Bölgesi, Marmara Bölgesi, Akdeniz ve Ege Bölgeleri illerinde de yapılabilmektedir. Türkiye’de kivi yetiştiriciliği alanında başta gelen il Yalova olurken Ordu, Rize, Bursa ve Samsun devamında gelen iller arasında yer almaktadır. Trabzon, Giresun, Kocaeli, Mersin, Antalya ve Artvin ise kivi üretimi yapılabilecek olan diğer iller arasında yer almaktadır.

Kivi Yetiştiriciliği Kapsamında Devlet Desteği Nelerdir?

Kivi yetiştiriciliği devlet destekleri şu şekilde verilmiştir:

  • Kivi üreticilerine mazot ve gübre desteği verilmektedir. Organik ve iyi tarım yardımları ile kivi yetiştiriciliği alanında bir teşvik oluşturulmaktadır.
  • Bahçe kurulumu destekleri kapsamında ise fidan desteği sağlanmaktadır.
  • Küçük aile işletmeleri desteğinden faydalanabilen çiftçiler üretilen kivilerin; işleme, pazarlama ve depolama yatırımlarında da hibe imkanları sağlanır.
  • Çiftçilerin doğal afetlerden korunması için poliçelerin % 50’si de devlet tarafından desteklenir.
  • Üreticilerin kadın ve genç olması halinde ise destek oranları artış göstermesi de kivi yetiştiriciliği desteği kapsamında verilmektedir.

Badem ağacı yetiştiriciliği desteği nedir? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Kivi Budama İşlemi Nasıl Yapılmaktadır?

kivi budama işlemi yapimi

Kivi budama süreci, kivi için düzenli bir şekilde yapılması gereken işlemdir. Şekil budama, kış budaması ve yaz budaması ile ideal bir gelişim süreci geçirmektedir. Bu budama işlemleri şu şekilde yapılır:

  • Şekil Budaması: Kivinin dikiminin 1.yılında düzgün ve dik gövde oluşturması sağlanmaktadır. İlk sene, kivinin gövde yüksekliği 1,8 metre – 2 metre seviyesine geldiği zaman sürgün tepesi kesilerek hemen altından sürecek gözlerden kolların uygun şekilde oluşması sağlanmaktadır. 2.yılında kolları oluşturan sürgünler, yıl sonunda istenen seviyeye geldiği zaman kesilir. Bu aralıkta gövdeden çıkan sürgünler kopartılmalıdır.
  • Kış Budaması: Diğer bir ismi ürün budaması olan bu budama şeklinde, uyku dönemi önem taşımaktadır. Budama uygu evresinde yapılır. İlkbaharda gövdeye su yürüdükten sonra budama işlemini gerçekleştirmek su kaybına sebep olacağı için uyku döneminde budama yapmak, önemlidir. Bu budama işleminde istenmeyen dallar dipten kesilir ve ters yönde büyümüş, kuvvetli olan dalların altında kalan sürgünler temizlenmektedir. Yaşa göre budama gerçekleştirilir. 4 yaşında olan kivide 12, 5 yaşında olan kivide 18, 6 yaşında olan kivide 24, 7 ve daha fazla yaşında olan kivide ise 30 – 40 dal bırakılmalıdır. Ana dallardan çıkan kısa boğumlu olan meyve dallarının budanmamasına dikkat edilir. Yaşlı dalların derin budanması da budama işlemi için püf noktalar arasında yer alır.
  • Yaz Budaması: Bütün dalların güneş alması için bu budama işlemi yapılmaktadır. Yaz budaması çiçeklenmeden hemen sonra yapılan işlemde, ilk olarak çiçek açmayan tellerden sarkan dallar kesilir. Çiçek açan koltuk altı meyve dallarında ise son meyveden itibaren 4 – 6 yaprak sayılacak şekilde kalan kısımlar budanır. Yaşlı dallardan çıkan kollar da kesilmektedir.
İlginizi Çekebilir :  TEB Bireysel Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Meyve Bahçesi Devlet Desteği Nedir?

Devlet tarafından sağlanan meyve bahçesi yardımı köye dönüş yapan, meyve bahçesi oluşturmak isteyen, fidan – fide yetiştiriciliği için verilen desteklerdir. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığına fide – fidan desteklerine kolay bir şekilde başvuru yapılabilmektedir. Çiftçilere meyve bahçeleri için devlet desteği tutarları belirlenmiştir. Meyve bahçesi için; yarı bodur meyve fidan türleri için 350 TL, bodur meyve fidan türleri için ise 400 TL devlet desteği sağlanır. Diğer meyve ve bağ fidanları için ise 280 TL destek verilmektedir. Aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından aronya bahçesi tesis eden gerçek ve tüzel kişilere faiz indirimli kredi kullandırılmaktadır.

Meyve Bahçesi Desteği Alabilmek için Aranan Şartlar Nelerdir?

Devlet tarafından verilen meyve bahçesi yardımı için gerekli koşullar, şu şekilde verilmiştir:

  • Yarı bodur ve bodur olmamak şartı ile en az 10 dekarlık bir alanda en az 250 tane sertifikalı fidan projesi, kişilerin planlarında yer almalıdır.
  • 4 dekar alanda en az 800 tane sertifikalı bodur fidan olması gereklidir.
  • En az 6 dekarlık alanda minimum bulunması gereken 500 tane yarı bodur sertifikalı fidan yer almalıdır.
  • En az 10 dekarlık alanda bodur ve yarı bodur olmamak şartı ile minimum 250 tane sertifikalı fidan projesi olmalıdır.

Devlet tarafından verilen bu destekler ile birlikte çağa makinesi, tel dikenli kafes ve direk ile çevrili olan askı sistemleri de meyve bahçesi desteğini kapsamaktadır. Meyve bahçesi içerisinde yer alacak olan fidan sayısı, en az 800 ve 2000 tane fidan için de başvuru yapılabilir. En az 4 dekarlık alan içerisinde 1500 tane fidan için başvuru yapılabilmektedir. Sertifikaya sahip olan fidanların içinde kivi yetiştiriciliği, böğürtlen ve ahududu yetiştiriciliği de geçerlidir.

İlginizi Çekebilir :  Garanti BBVA Cebe Havale Nasıl Çekilir?

Çiftçilere Sağlanan Tarımsal Destekler Nelerdir?

Çiftçilere verilecek olan tarımsal yardımlar şu alanlarda sağlanmaktadır:

  • Mazot, gübre ve toprak analiz desteği,
  • Fındık desteği,
  • Bitkisel üretim destekleri,
  • Sertifikalı tohum, fide – fidan destekleri,
  • Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları destekleri de verilmektedir. Aynı zamanda devlet destekli tarım sigortası verilmesi de çiftçilerin üretimlerini garanti alması açısından önemli bir yardımdır.

Mazot, Gübre Desteği Başvuru İşlemi Nasıl Yapılmaktadır?

Mazot ve gübre yardımı başvurusu için şu adımlar takip edilmelidir:

  • Çiftçi Kayıt Sistemine kaydolmaları ve kayıtlı olanlar ise kayıtlarını yıl içerisinde güncellemeleri gerekmektedir.
  • Çiftçinin mazot, gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak istediğine dair başvuru dilekçesini belirlenen tarihler dahilinde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı oldukları İl / İlçe Müdürlüklerine iletmeleri gerekmektedir.
  • Toprak analizi yardımından faydalanmak isteyen çiftçiler, Bakanlık tarafından yetkilendirilen laboratuvarlarda yaptırmaları gerekmektedir.
  • Çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi kayıtlarını ve mazot, gübre ve toprak analizi desteği başvurularını, arazilerinin bulunduğu İl / İlçe Müdürlüklerine müracaat ederek gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Eğer ki çiftçi, birden fazla ilçede araziye sahip ise ikamet ettiği ilin İl / İlçe Müdürlüklerine şahsen müracaat etmeleri gerekmektedir.

Köye dönüş yardımı nasıl alınır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Meyve Bahçeleri Hibe Desteği için İstenen Belgeler Nelerdir?

meyve bahceleri icin destek nereden alinir

Devlet tarafından verilen meyve bahçeleri yardımı için gereken evraklar şu şekilde verilmiştir:

  • Başvuru dilekçesi,
  • Başvuru taahhütnamesi,
  • Fidan – fide kullanım desteklemesi talep formu,
  • Çiftçi Kayıt Sistemi belgesi,
  • Satış faturası,
  • Bitki muayene raporu,
  • Sertifika belgesi örneği,
  • Fatura düzenleyen kişiye ait olan fidan – fide üretici belgesi ya da tohumluk bayi belgesinin bir örneği,
  • Bahçe kiralanmış ise kira kontratının bir örneği, meyve bahçesi desteği için gerekli olan evraklar arasında yer alır.

Meyve Bahçeleri Devlet Desteği Hangi Alanlara Verilmektedir?

Meyve bahçeleri için devlet tarafından verilen hibe desteği alanları şu şekilde verilmiştir:

  • Devlet, çiftçilere hem hibe desteği hem de makine ve ekipman alımları için destek vermektedir.
  • Çiftçilere % 50 hibe yardımının sunulmasının yanı sıra toplamda 10 milyar TL tarımsal destek de sağlanır.
İlginizi Çekebilir :  QNB Finansbank Kariyer İş Başvurusu Nasıl Yapılır?

Meyve bahçeleri için verilen hibe desteği alanları ise fındık desteği, bitkisel üretim destekleri, sertifikalı tohum, fidan – fide destekleri, mazot, gübre ve toprak analizi desteği, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları destekleridir. Aynı zamanda meyve bahçeleri devlet desteği kapsamında kivi yetiştiriciliği desteği de verilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.