Kredi Destekleri ve Bankacılık

Badem Ağacı Yetiştiriciliği Desteği Nedir? Başvurusu, Şartları

23.07.2021
1.951
Badem Ağacı Yetiştiriciliği Desteği Nedir? Başvurusu, Şartları

Devlet tarafından sağlanan badem ağacı yetiştiriciliği, Türkiye’nin badem ihtiyacı sebebi ile Bakanlık tarafından geliştirilen sertifikalı fidan ve diğer hibe destekleri yanı sıra, bozuk orman arazilerinin ve hazine arazilerinin tahsisi ile yeni badem bahçelerinin kurulmasını sağlayan bir projedir. Bakanlık, badem ağacı yetiştiriciliği desteği için bahse tesisine yatırım yılında sertifikalı fidan kullanım desteği kapsamında fidan bedelinin % 55’ini karşılamaktadır. Özel ağaçlandırma projesi kapsamında yatırım bedelinin % 25’lik kısmını hibe etmektedir. Söz konusu destek, orman köyü nüfusuna kayıtlı olan ve o köyde ikamet eden kişiler için proje yatırım bedelinin % 65’i olarak verilmektedir.

Bahçe tesisi kurmayı teşvik etmek için devlet tarafından % 95’e varan faiz indirimine sahip krediler verilmektedir. Bu faiz indirimi, meyve yetiştiriciliği için % 75, sertifikalı fidanlar için ise ek olarak % 20 oranındadır.

Badem Yetiştiriciliği Hangi Bölgelerde Yapılmaktadır?

Türkiye’de badem yetiştiriciliğinde öne çıkan bölgeler Ege, Akdeniz, Batı Marmara ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleridir. Ege ve Akdeniz Bölgeleri, toplam badem üretiminin % 61’inin gerçekleştiği yerdir. Diğer 4 bölge ise toplam badem üretiminin % 78’lik bir oranını karşılar. Üretimde en fazla payı olan şehirler ise şu şekilde verilmiştir:

  • Mersin % 15,
  • Adıyaman % 10,
  • Muğla % 7,
  • Antalya % 7,
  • Manisa % 6,
  • Çanakkale % 5,
  • Denizli % 4,
  • Urfa % 4’tür. Bu şehirler, Türkiye’deki toplam badem üretiminin % 58’ini oluşturmaktadır.

Buzağı desteği nedir? Başvurusu, şartları Yazısını inceleyebilirsiniz.

Türkiye’de Badem Üretimi Tüketimi Karşılar Mı?

devlet destekli badem uretmi

Türkiye’deki badem üretimi, badem tüketiminin % 75,7’sini karşılamaktadır. Türkiye’de badem üretimi 150.000 tondur. Kişi başı badem tüketimi 1,4 kilogram olup yıllık tüketim ise 114.000 tondur. Badem ihtiyacının karşılanması, ithalat ile gerçekleştirilir ve uygulanan gümrük vergisi oranı 15’tir.

İlginizi Çekebilir :  QNB Finansbank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?

Badem Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmaktadır?

Badem yetiştiriciliği yapılması için badem ağacı Akdeniz iklimini devse de Türkiye’nin birçok bölgesinde yetiştirilebilir. Fakat badem ağacının verimli olması için toprağın bazı özellikler taşıması gerekmektedir. Kumlu ve çakıllı toprak çeşitleri, badem ağacı için idealdir. Bu tarz kumlu ve çakıllı topraklarda, ağacın kökleri 3 – 5 metre arasında derinliğe ulaşabilir. Yıllık olarak 350 – 400 mm yağış alması, badem ağacının gelişimini olumlu yönde etkileyebilmektedir.

Badem ağacı, 12 metreye kadar uzayabilmektedir. Soğuk havalarda, dallarının çürüyüp zarar görmemesi için budanması şarttır. Kışın ılık geçen bölgelerde, sonbahar aylarında; kışın soğuk geçen bölgelerde ise ilkbahar aylarında dikim işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Badem Ağacı Dikilirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Badem fidanı dikerken dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde verilmiştir:

  • Ekim yapılacak olan toprağın, ekim işleminden önce mutlaka drenaj edilmesi gereklidir. Bu işlem ile birlikte su geçirgenliği arttırılmış olur.
  • Bölgenin iklimine ve badem yetiştirmekteki amaca göre uygun fidan türü seçilmesi gerekmektedir.
  • Badem ağaçlarının en az 4 metre aralıklar ile dikilmesi gerekir.
  • Badem ağaçları, güneş alan bölgeleri sever. Bundan dolayı da fidanların, güneş alan yerlere dikilmesi oldukça önemlidir. Aynı zamanda fide olarak dikilen badem ağaçlarının verimi daha yüksektir.

Ağaçlandırma için Devlet Desteği Nasıl Alınmaktadır?

Devlet tarafından verilen ağaçlandırma yardımı almak için Tarım ve Orman Bakanlığına başvurulmalıdır. Bu işlem kısaca; ağaç dikmek girişimci tarafından ve arazinin de ücretsiz bir şekilde devlet tarafından tahsis edilmesi ile birçok girişimci bu yardım için başvuruda bulunabilir. Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü tarafından özel ağaçlandırma çalışmaları için verilen destekleri ile boş orman ya da bozuk orman arazileri, Hazineye bağlı uygun alanlar ağaçlandırılarak yeniden ıslah edilir. Bu amaçla da yeniden kazandırılacak alan projesi ile özel ağaçlandırma çalışmaları sayesinde bozuk ve boş ormanlık alanlar değerlendirilecektir. Bu zamana kadar gerçekleştirilen özel ağaçlandırma çalışmaları ile 80.000 hektar yeniden ıslah edilerek ormanlara kazandırılmış oldur.

İlginizi Çekebilir :  Köye Ev Yapmak İçin Devlet Desteği Nedir? Başvurusu, Şartları

Ağaçlandırma Desteği Alabilecek Kişiler Kimlerdir?

Ağaçlandırma desteğinden faydalanabilecek kişiler şu şekilde verilmiştir:

Köy tüzel kişilikleri;

  • Kamu kurum ve kuruluşları,
  • Belediyeler,
  • Tarımsal kalkınma kooperatifleri,
  • Köye hizmet götürme birlikleri,
  • Dernekler,
  • Vakıflar,
  • Şirketler,
  • Gerçek ve tüzel kişilerdir.

Ağaçlandırma Desteği Amacı Nedir?

Devlet tarafından sağlanan ağaçlandırma desteklerinin amacı; ağaçlandırma, rehabilitasyon, erozyon ve sel kontrolü, çığ ve heyelanların önlenmesi, mera ıslahı, ağaç ıslahı, orman, ağaç, ağaççık ve florasına ait tohum ve fidan üretimi, bozuk ve boş ormanlık alanların değerlendirilmesi, fidanlık ve imar – ihya çalışmalarına katkı sağlamak sayılabilir.

Ağaçlandırma Desteği Başvuru Süreci Nasıldır?

Devlet tarafından sunulan ağaçlandırma desteği başvuru dönemi devlet ormanları için özel ağaçlandırma ve özel imar – ihya müracaatları, Nisan ve Eylül ayları olmak üzere 2 dönem şeklinde alınmaktadır. Ağaçlandırma desteği başvuruları ise Orman İşletme Müdürlüklerine yapılmaktadır.

Badem Ağacı Yetiştiriciliği Desteği için Bakanlık Hesabı Nasıl Yapılır?

Badem ağacı yetiştiriciliği için verilen destekte hesap 1.000 dekar alanda arazi bedeli dışında yatırımın ekonomik analizi hesaplanmaya çalışılmıştır. Bu veriler dikkatli bir şekilde incelendiğinde, tesis yapılacak arazi şartlarının ilgili konu uzmanı teknik personelleri tarafından incelenmesi sonucunda badem bahçesi için yapılacak olan bu yatırımın fizibil olduğu belirtilmektedir. Badem ağacı yetiştiriciliği desteği projesinin ekonomik olarak gelir getirmeye başlaması ise 5.yılda gerçekleşir ve 7.yılda yapılan yatırım ve işletme masraflarını karşılayıp kâra geçilmektedir. Proje için yapılan masrafların 3 katından fazla bir fayda sağlandığı ve projenin kârlı olduğu belirtilmiştir.

Ortalama verim yıllarında, 1 yıl içerisinde oluşan net kârın, ilk yatırım yılındaki maliyetlere oranlanması ile yapılan hesaplamalarda yatırımın mali rantabilitesi % 132 oranındadır. Bu gösterge sayesinden kârlı bir alana yatırım yapıldığı göstermektedir. Badem ağacı yetiştiriciliği desteği için kurulacak olan tesis projesi uygulandığı zaman, en az 30 yıllık proje ömrü boyunca net bugünkü değer olarak 94 milyon TL gelir elde edilir.

İlginizi Çekebilir :  Garanti BBVA Bireysel Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Tarımsal üretimin diğer alanlarda olduğu gibi badem yetiştiriciliği alanında da verimli, kaliteli ve amaca uygun bir üretim yapmayı etkileyen unsurların başında iklim, arazi ve diğer ekolojik koşullar vardır. Bahçe tesisi kurulması kısmında önce bu unsurların, konunun uzmanları tarafından her yönü ile detaylı bir şekilde incelenmesi ve buna göre badem bahçesi tesisi yapılmasının karar verilmesi gereklidir. Bu sayede de kârlı bir üretim süreci olup olmayacağı önceden belirlenmiş olur.

Mazot gübre desteği nedir? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Badem Nerede Yetiştirilmektedir?

badem yetistiriciligi nerede yapilir

Badem yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgeler ana vatanı olarak Çin ve Orta Asya olarak bilinmektedir. Seyyarla aracılığı ile İpek Yolu üzerinden Türkiye’ye ve birçok ülkeye yayılan badem, Türkiye’de; Muğla, Mersin, Antalya, Elâzığ, Denizli ve Karaman illerinde badem yetiştiriciliği yapılmaktadır. En çok bu sayılan illerde yapılan badem yetiştiriciliği, Türkiye genelinde yılda ortalama 15.000 ton badem üretilmektedir. Badem yetiştiriciliğinde Amerika, Avusturya ve İspanya’nın ardından Türkiye 4.sıradadır. Türkiye’nin birçok ilinde badem ağacı bulunur fakat bunlardan bazıları bilinçsizlikten dolayı meyve vermez.

Badem Yetiştiriciliği Hangi İklim Koşullarında Yapılır?

Bademin yetiştirildiği iklim koşulları genel olarak ılıman iklimlerdir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı olan Akdeniz koşulları, badem yetiştirmek için oldukça uygun bir bölgedir. Badem için en uygun iklim olan Akdeniz Bölgesinde badem ağacı yetiştiriciliği desteği alarak tesis kurabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.