Kredi Destekleri ve Bankacılık

Ziraat Bankası Kredi Kartı Yapılandırma Nasıl Yapılır?

13.11.2019
1.641
Ziraat Bankası Kredi Kartı Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Ziraat Bankası kredi kartı yapılandırma işleminin yapılabilmesi için banka şubesine gidilmesi gereklidir. Ziraat Bankası kredi kartı yapılandırma, borçlunun borcunu daha az miktarlarda ödemesini sağlamaktadır. Var olan borca gecikme faizi uygulandığı için yüksek meblağda ödeme talep edilmektedir. Ancak yapılandırma işlemi yapıldıktan sonra borca gecikme faizi uygulanmadığından ve daha düşük faiz oranı uygulandığından, ödenmesi gereken tutar da düşmektedir. Bu süreçte Ziraat Bankası borçlunun kredi kartını iptal ettiği için borç ödemesi sona erdiğinde, Ziraat Bankası’na kredi kartı için yeniden başvuruda bulunması gerekmektedir.

Ziraat Bankası Kredi Kartı Yapılandırma Başvurusu İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Ziraat Bankası kredi kartı yapılandırma başvuru şartları şöyledir:

  • Borç yapılandırmaları ile ilgili olan geçici maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılandırmaya konu olan borcun yapılmış olması gereklidir.
  • Yapılandırma işlemi ile yeni bir kredi açılışı yapılacağı için bankaya belgelenebilir bir gelir sunulması gereklidir.
  • Yapılandırmaya konu olan tutarı geri ödeyebilecek duruma sahip olan ve kredi notu da yüksek olan biri olması beklenmektedir.
  • Kredi kartı yapılandırma işlemlerinin bizzat yapılması gereklidir ve dijital bankacılık yolu ile yapılamamaktadır.

Ziraat Bankası Kredi Kartı Yapılandırma İşlemi Başvurusu İçin İstenen Belgeler Nelerdir?

Ziraat Bankası kredi kartı yapılandırma başvurusu için gerekli evraklar aşağıdadır:

  • Yapılandırmaya konu olan borcun sahibinin kimlik belgesi gereklidir. Üzerinde T.C. kimlik numarası olma şartı arandığı için nüfus cüzdanı haricinde de kimlik belgeleri kabul edilmektedir.
  • Gelir belgesi talep edilmektedir. Çalışanların son 3 aya ait maaş bordrosunu sunmaları ve bu bordronun onaylı olması gereklidir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan tecil ve hizmet dökümü istenebilmektedir.
  • Yapılandırma talep edilecek olan borcu belgeleyen bir belgenin Ziraat Bankası’na sunulması gereklidir.
İlginizi Çekebilir :  Garanti BBVA İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları 2019

Ziraat Bankası Kredi Kartı Yapılandırmasının Özellikleri Nelerdir?

Ziraat Bankası kredi kartı yapılandırmasının nitelikleri aşağıda sıralanmaktadır:

  • Birleştiren İhtiyaç Kredisi adı altında kredi verilmektedir.
  • Ziraat Bankası’nın müşterileri veya başka bankaların müşterileri bu yapılandırmadan faydalanabilmektedir.
  • Borç yapılandırmasında 24 aylık bir vade seçilmesi durumunda %1.10 ve 60 aylık vadenin seçilmesi halinde %1.20 kredi faizi uygulanmaktadır. Normal şartlarda uygulanan gecikme faizi %2.75 oranında olduğu için borçlu için oldukça uygun bir faiz oranıdır.
  • 31 Aralık 2018 tarihinden önce yapılmış olan borçları kapsamaktadır.
  • Ziraat Bankası kredi kartı yapılandırmasını bireysel müşteriler için yapmaktadır. Ticari borçlar için yapılandırma kredisi vermemektedir.
  • Yapılandırma başvurusunda bulunan kişinin kredi siciline ve gelirine bağlı olarak gelirinin %70’i ile %75’ine kadar olan kısmını yapılandırma kredisi taksiti yapabilmesi mümkündür. Ziraat Bankası bu konuda borçluya bağlı olarak esneklik yapabilmektedir.
  • Ziraat Bankası yapılandırabileceği kredi kartı borcu için bir limit koymamıştır. 100.000 TL’lik veya 500.000 TL’lik borç fark etmeksizin yapılandırma başvurusu yapılabilmektedir.

Ziraat Bankası Kredi Kartı Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ziraat Bankası kredi kartı borç yapılandırma başvurusu için izlenmesi gereken adımlar belirtilmektedir:

  • Öncelikle gerekli belgelerin toplanması gereklidir. Çalışanların maaş bordroları ve kimlik belgeleri ile başvuru yapması gerekirken emeklilerin e-devlet şifrelerini bilmeleri yeterli sayılmaktadır. Ayrıca yapılandırmaya konu olan kredi kartının başvuru esnasında borçlunun yanında olmasına gerek yoktur.
  • Herhangi bir Ziraat Bankası şubesine gidilmelidir. İşlem için sıra alınmalıdır ve işlem sırası geldiğinde banka görevlisine kredi kartı borç yapılandırma işlemi yapmak istendiği söylenmelidir.
  • Banka görevlisi öncelikle borçları teyit edebilmek amacı ile borçludan T.C. kimlik numarasını talep etmektedir. Ardından borçlunun borç tutarını, ne kadar süredir ödemediğini ve ne kadar faiz uygulandığını görebilmektedir.
  • Borç tutarı teyit edildikten sonra, yapılandırma için gerekli olan kredi limiti ve kredinin nasıl bir ödeme planı ile geri ödemesinin gerçekleştirileceği planlanmaktadır.
  • Banka ile yapılan yapılandırma görüşmelerinde ödeme planlarında esneklik olabileceği için borçlunun maddi durumuna göre uygun bir plan belirlemesi ve ödeyemeyeceği bir planı onaylamaması gereklidir.
  • Uygun plan bulunduktan sonra genel müdürlüğe onay için başvuru gönderilmektedir.
  • Genel müdürlük eğer yapılandırmayı kabul eder ise; borçlunun bankaya ait bütün kredi kartları ve banka kartları iptal edilmektedir. Sonrasında borçluya bu iptali kanıtlayan bir belge verilmektedir. Belge şubeden alınmalıdır.
  • Bu işlemden sonra borç kapatılmaktadır ve Ziraat Bankası’na hazırlanan ödeme planına göre geri ödeme yapmaya başlanılmaktadır.
İlginizi Çekebilir :  Yapı Kredi Bireysel Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ziraat Bankası Kredi Kartı Yapılandırma Hesaplama Örneği

Ziraat Bankası kredi kartı yapılandırma hesaplaması şöyledir:

  • 24 ay vade ile 15.000 TL’lik bir kredi kartı borcu yapılandırılır ise; aylık 733 TL taksit ödemesi yapılması gerekmektedir. Aynı tutarın 60 ay vade ile yapılandırılması durumunda ise ödenmesi gereken taksit tutarı 375 TL olmaktadır.
  • 000 TL’lik kredi kartı borcu eğer 24 ay vade ile yapılandırılır ise 977 TL aylık ödeme talep edilmektedir. 500 TL aylık ödeme yapılması için ise 60 aylık vadelendirme yapılmış olması gereklidir.
  • Kredi kartı borcu 25.000 TL olanların 60 aylık vade seçeneği ile aylık 625 TL taksit ödemeleri gerekmektedir. 24 ay vade ile Ziraat Bankası kredi kartı yapılandırma yaptırmaları durumunda ise ödemeleri gereken aylık taksit tutarı 1.222 TL olmaktadır.

Ziraat Bankası Kredi Kartı Yapılandırmasında Nakit Para Verilir Mi?

Ziraat Bankası borç yapılandırma işleminde nakit para aktarımı yapmaz. Borçlunun eline herhangi bir para geçmemektedir. Borçlu Ziraat Bankası’na veya başka bir bankaya olan borcunu yapılandırmak istediğini bankaya bildirmektedir ve banka bunun üzerine para aktarımı direkt borcun olduğu bankaya yapmaktadır. Bunun üzerine de borçlu artık sadece Ziraat Bankası’na borçlanmaktadır ve tek borcunu da yapılandırma başvurusu yaparken onayladığı ödeme planı ile ödemesi gereklidir.

Neden Kredi Kartı Borç Yapılandırması Yapılmalıdır?

Kredi kartı borç yapılandırmasının gerekliliğinin sebepleri şunlardır:

  • Müşterinin ödenmemiş borcunun olması durumunda, bu borç ile ilgili herhangi bir aksiyon almaması halinde kredi notu düşmektedir. Dolayısı ile bankacılık işlemleri ile ilgili faaliyetlerini sürdürürken kredi notu önüne engel olarak çıkabilmektedir.
  • Yapılandırma yapılmayan borçlar kredi sicilini bozmaktadır.
  • Borç bulunan bankanın kara listesine girmemek için yapılandırma işleminin yapılması gereklidir.
  • Borcun ödenmemesi ve yapılandırma işleminin de yapılmaması durumunda banka borçlu hakkında takip kararı başlatmaktadır.
  • Borçlu borcunu ödeyeceğine dair bankaya herhangi bir bildirimde bulunmadığı için icra gelebilmektedir.
  • Kredi kartı başvurusu, kredi başvurusu gibi başvurularda bankalar başvuruları olumsuz sonuçlandırabilmektedir.
İlginizi Çekebilir :  ING Bank Şikâyet Hattı Telefon Numarası Nedir?

Birden Fazla Ziraat Bankası Kredi Kartına Borç Yapılandırması Yapılabilir Mi?

Ziraat Bankası kredi kartı yapılandırmasını birden fazla kart için yapmak mümkündür. Borç yapılandırması için kart bazında bir limit belirlenmemektedir. Ancak aylık elde edilen belgelenebilir gelirin dörtte biri oranında ödeme yapabilmeye izin verilmektedir. Dolayısı ile kart yapılandırması sonucunda ödenmesi gereken toplam tutarın da aylık gelirin dörtte birinden fazla olmaması gereklidir. Birden fazla Ziraat Bankası kredi kartı yapılandırma işlemi yapacak olanların, banka görevlisi ile esnek bir ödeme planı hazırlayarak, gelir durumuna göre ödemeleri ayarlaması gereklidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.