Kredi Destekleri ve Bankacılık

TEB Satılık Gayrimenkuller Nasıl Görüntülenir ve Başvurulur?

15.05.2021
2.348
TEB Satılık Gayrimenkuller Nasıl Görüntülenir ve Başvurulur?

Türk Ekonomi Banka’sında satılan gayrimenkullere bankanın sitesinden ulaşılabilir. Bankanın internet sitesine girerek gayrimenkullere ait bilgileri inceleyebilirsiniz. Burada gayrimenkulün türü, metre karesi, açık adresi gibi bilgiler yer alır.

Ayrıca sahibinden.com üzerinden de TEB tarafından satışa sunulmuş gayrimenkulleri incelemek mümkündür. TEB’ten satılık gayrimenkul satın almak için başvuracağınız tek yer Türkiye Ekonomi Bankası yani TEB’dir. Sahibinden.com adresinden sadece gayrimenkulleri görüntüleyebilmeniz mümkündür.

TEB’den Satılık Gayrimenkullerin Fiyatları Nasıl Belirlenir?

TEB satılık gayrimenkuller için fiyat belirlenmesi tarafsız bir ekspertiz şirketinin göndereceği uzman tarafından yapılır. Bankalar gayrimenkulleri icra dairelerinden alınır. Uzun süre satılamamış ya da belirlenen muhammen fiyat bankaya uymuyorsa banka gayrimenkulün satış hakkını alır. Yeniden ekspertiz çağırır.

Fiyatlandırma için ekspertiz, gayrimenkulün yaşı, konumu, kaç katlı olduğu, türü, malik bilgisi gibi faktörleri değerlendirerek bir rapor yazar. Fiyat bilgisi güncellenmiş olur.

TEB’den Satılık Gayrimenkuller İçin Başvuru ve Satış Süreci Nasıl İşler?

Bankanın satışa çıkardığı gayrimenkullere başvuru bankanın kendi web sitesinden yapılır. Bankanın web sayfadaki gayrimenkulleri inceleyerek satın almak istediğiniz gayrimenkule karar vermeniz gerekir. Seçiminizi yaptıktan sonra 216 635 32 43 – 44 – 94 – 95 – 97 ve 98 telefon numaralarından birini arayarak detaylı bilgi almalısınız. İsterseniz en yakın TEB şubesine giderek gayrimenkul danışmanıyla görüşüp bilgi alabilirsiniz.

Şubede dilerseniz teklif formu doldurabilir ve teminat bedeli ödemenizi yapabilirsiniz.

Ödemeniz gereken teminat bedeli almak istediğiniz gayrimenkulü, belirlenen muhammen bedelinin yüzde 10’u oranında olacaktır. Bu tutarı bankanın verdiği IBAN numarasına gayrimenkul kodu ile birlikte yatırmanız gerekir.

İlginizi Çekebilir :  Yapı Kredi Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?

Bu teminat bedeli dışında, katılım bedeli, komisyon, hizmet ücreti gibi ücretler ödemeniz gerekmez.

Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra bankanın internet sitesinden teklifinizi iletebilirsiniz. Banka yetkilileri yapılan bütün teklifleri en yüksekten başlayarak listeler, en yüksek tekliften itibaren satış işlemi başlar. Eğer en yüksek bedeli veren kişi gerekli şartları sağlamazsa bir sonraki kişiye hak düşer. Gayrimenkulün sahibi olur.

QNB Finansbank satılık gayrimenkul nasıl görüntülenir ve başvurulur? Yazısını inceleyebilirsiniz.

TEB Satılık Gayrimenkul İçin İstenen Belgeler Nelerdir?

satilik gayrimenkul teb istenen evraklar

Gayrimenkul alma işlemlerinde istenen belgeler nüfus cüzdanı fotokopisi ve teminat bedelinin ödendiğine dair dekonttur. TEB’ten satılık gayrimenkuller için başvuruyu tüzel kişi yapmış ise bu durumda ek belgeler gerekir. Bu belgeler; imza sirküleri, vergi levhası, ticaret gazetesi fotokopisi ve imzaya yetkili kişinin yetkisini gösteren bir belgedir.

Teminat Tutarınızı Geri Alabileceğiniz Durumlar Nelerdir?

Teminat tutarınızı geri alabileceğiniz durumlardan ilki verdiğiniz teklifin diğer tekliflere oranla düşük kalması ve ihaleyi kaybetmeniz halidir. Bu durumda bankaya yatırdığınız teminat bedeli tarafınıza geri ödenir. Bir diğer durum ise TEB’in satılık gayrimenkuller için ihaleye herhangi bir sepele ihaleyi iptal etmesi ya da sizin ihaleye girmenize engel olmasıdır. Bu durumda da yatırdığınız teminat bedeli hesabınıza geri ödenir.

Bankanın Satıştaki Gayrimenkullerine Kimler Teklif Veremez?

Bankanın satışa sunduğu gayrimenkullere teklif veremeyecek bazı kişiler vardır. Bunlar, ilk olarak gayrimenkulün eski sahibinin borçlu olduğu banka çalışanları, akrabaları ve hısımlarıdır. Aynı zamanda gayrimenkulün icra işlemini yakan avukatlık bürosu çalışan, yakın ve hısımları da gayrimenkul için açılan ihaleye giremez.

Son olarak gayrimenkulün satışı yapılan bankanın mortgage departmanı çalışanları ve ekspertiz şirketinin çalışanları, akrabaları ve yakınları da gayrimenkul için düzenlenen ihaleye katılamazlar.

TEB’den Satılık Gayrimenkul Almanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

TEB’in satışa çıkardığı gayrimenkuller normal piyasa fiyatlarına oranla daha uygun satışa sunulur. Bu durumun sebebi bankanın batık kredileri kurtarmak için gayrimenkul almasıdır. Banka elindeki gayrimenkulleri hızlı satış finansmana dönüştürmek ister. Bu yüzden tarafsız bir ekspertiz firmasının uzmanı gayrimenkul için muhammen fiyat belirler ve gayrimenkul satışa çıkar.

İlginizi Çekebilir :  ING Bank Müşteri Hizmetlerine Nasıl Bağlanılır?

Bankalardan gayrimenkul almak isteyenler için bir başka avantaj ise emlakçı komisyonu ödememektir. Emlakçılar sattıkları ev üzerinden %2 oranında komisyon alır.  Banka tarafından satılan gayrimenkuller için ise teminat bedeli dışında bir ücret alınmaz.

Bankalar dekont verirler ve böylece fatura kesmelerine gerek kalmaz. Bu durumda bankların KDV ödemeleri de gerek yoktur. Bankadan emlak alacaklar için de KDV ödemesi ortadan kalkmış olur. BSMV ücreti alıcıya aittir.

Bankaların satışa sunduğu gayrimenkullerin dezavantajları ise banka hak sahibi olmadan önceki borçlardan sorumlu olmadığı için alıcının bu konuda araştırma yapması gerekir. Eğer gayrimenkul için açık artırma yapılırsa fiyat yükselebilir. Bankalar kredilerini kurtarmak için gayrimenkulleri alır, bu durumda da gayrimenkulün ne kadar eski ya da tadilata ihtiyacı olduğuyla ilgilenmez. Bütün bu durumlar göz önüne alınarak karar verilmelidir.

Bankadan Satılık Gayrimenkul Alırken Nelere dikkat Etmek Gerekir?

satilik gayrimenkul alirkan nelere dikkat edilmelidir

Bankadan satıştaki gayrimenkulleri alırken ilk önce kendi araştırmanızı yapmanız gerekir. Gayrimenkul yerinde görmek tadilat gerekiyor mu ya da konumu, ulaşım ağlarına uzaklığı, çevresi gibi konulara bakmak gerekir.

Banka gayrimenkulü aldıktan sonraki masrafları ödemekle yükümlü değildir, önceki döneme ait elektrik, su faturası ya da vergi borcu, emlak borcu gibi borçları belediyelerin ilgili bölümlerine giderek sorgulamanız gerekir. Gayrimenkul üzerinde haciz, ipotek var mı araştırmanız, tapu ve kadastroya giderek tapu ile ilgili bilgileri öğrenmeniz gerekir. Alt yapı durumu d araştırılmalıdır.

Satın alama işlemleri sırasında BSMV gibi vergileri sizin ödemeniz gerekir. Ayrıca tapuyu teklifi veren kişi almalıdır. Tapu sadece teklif veren kişi üzerine yapılabilir. Eğer üçüncü bir kişi üzerine yapılmaya kalkışılıyorsa banka işlemi iptal etme hakkına sahiptir. Teklif veren kişi tapuyu aldıktan sonra devredebilir.

ING Bank satılık gayrimenkul nasıl görüntülenir ve başvurulur? Yazısına da göz atabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir :  ING Bank Cebe Havale Nasıl Çekilir?

TEB Satılık Gayrimenkul Ödemeleri Nasıl Yapılır?

TEB’in satışa sunduğu gayrimenkullerin ödemeleri nakit ve peşin olarak yapılmaktadır. Taksitli olarak gayrimenkul ödemeleri yapılamaz. Nakit ve peşin olarak ödeme yapamayacaklar için ise emlak kredisinden yararlanabilme imkânı mevcuttur. TEB emlak kredileri 60 ay vade ve uygun faiz oranlarıyla kullanılabilmektedir. TEB’in emlak satın almak isteyenler için sunduğu çeşitli emlak kredileri mevcuttur. Şubeye giderek kredi danışmanı ile görüşüp sizin için en uygun kredi hangisi ise ona başvuru yapmalısınız.

Başvuru için şu koşulların sağlanması gerekir:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Kredi ödemelerinizin genel olarak düzgün olması
  • Gelirinizin belgelenebiliyor olması
  • Evli iseniz eşinizin rızasını yazılı olarak bankaya vermeniz gerekir
  • Alacağınız konutun tapuda mesken olarak geçiyor olması
  • Konutun iskân belgesi alınmış olması

Başvuru için gereken evraklar ise şu şekilde sıralanır:

  • Nüfus cüzdanı
  • İkamet belgesi veya fatura
  • Tapu fotokopisi
  • Gelir Belgesi (memurlar için maaş bordrosu, özel sektör çalışanları için maaş bordrosu ve şirket imza sirküleri, emekliler için emekli aylık dökümü, şirket ortakları için vergi levhası, çiftçiler için çiftlik belgesi, arazi tapu fotokopileri)

Başvuru sonrası 100.000TL tutarında kredi 120 ay vade ile kullanmak isterseniz aylık 1.999TL, 60 ay vade ile kullanmak isterseniz 2.705 TL, 36 ay vade ile kullanmak isterseniz 3.768 TL’lik aylık ödemelerle kredinizi kullanmanız mümkündür.

TEB şubelerine giderek kredi başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. TEB satılık gayrimenkuller için kredi başvurunuzu diğer bankalar da yapabilirsiniz. Ama dikkat etmeniz gereken şey kredi işlemlerinizi ihaleyi aldıktan sonra banka size gayrimenkul ederini ödemeniz için belli bir süre verir. Kredi işlemlerinizi önceden halletmeli ve bu süreyi aşmamalısınız. Bankanın size verdiği süre içinde gayrimenkulün ederi yatırılmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.