Kredi Destekleri ve Bankacılık

Ölüm Yardımı Ne Kadar, Nasıl Alınır?

14.07.2021
999
Ölüm Yardımı Ne Kadar, Nasıl Alınır?

Cenaze yardım miktarı Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı enflasyon verilerine göre değişiklik göstermektedir. Ölüm yardımı miktarı, 917 TL olarak belirlenmiştir. Bu miktar, herkes ve her yer için aynıdır. Emekli sandığına bağlı olan kişilerin vefat durumlarında ise bu miktar 2.775 TL’yi bulur. Cenaze yardım parası alabilmek için, bu yardımı almaya hak kazanmış kişilerin ölüm tarihinin belirtildiği bir dilekçe ile başvurması gerekmektedir. bu dilekçe ve başvuru, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne ya da Sosyal Güvenlik Merkezine gidilerek yapılmaktadır.

Ölüm Yardımını Kimler Alabilir?

Cenaze yardım ödeneğini alabilecek kişiler, SGK kapsamında vefat eden kişilerin birinci dereceden akrabalarında ödenir. Cenaze yardımı, cenazeyi kaldıracak hak sahiplerinden öncelikli olarak eşe ödenmektedir. Cenaze ödeneği, eğer eş yok ise vefat eden kişinin çocuklarına verilmektedir. Bu ihtimal de olmaz ise anne – babasına, ve anne – babasının olmaması durumunda kardeşlerine ya da cenazeyi kaldıran diğer kişilere ödenir. Cenaze ödeneği için hak sıralaması şu şekilde verilmiştir:

  • Çocuklar
  • Anne – baba
  • Kardeşler
  • Cenazeyi kaldıran kişiler olarak belirlenmiştir.

Eğer ki vefat eden kişinin cenazesi, tüzel kişiler tarafından kaldırılıyor ise ölüm yardımı, tüzel kişilere de ödenebilir fakat cenaze işlemlerinin yapıldığına ait gerekli olan belgelerin bildirilmesi gereklidir. Aynı zamanda cenaze yardımı tutarı, belli bir tutardır. Cenaze işlemleri için bu tutar üzerinde harcama yapılsa bile yalnızca cenaze ödeneği tutarı olan 917 TL verilir. Cenaze masraflarını üstlenen kişinin, bu masrafları belgelemesi önemli bir noktadır. Aksi takdirde cenaze yardımı alamaz.

Devlet destekli evlilik kredisi şartları nelerdir? Yazısını inceleyebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir :  Yapı Kredi Şifremi Unuttum, Ne Yapmalıyım?

Ölüm Yardımı Almak için Gereken Belgeler Nelerdir?

Cenaze ödeneği alabilmek için istenen evraklar şu şekilde verilmiştir:

  • Cenaze ödeneğine başvuru formu gereklidir. Ölüm yardımı için cenaze ödeneğine başvuru formu, muhtarlıktan alınmaktadır. Bu formun muhtarlıktan onaylı ve imzalı bir şekilde olması gerekmektedir. Muhtarlığın, vefat eden kişinin ikametgâh adresinin muhtarlığı olması gereklidir.
  • Vefat eden kişinin ölüm belgesi gereklidir.
  • Cenaze işlemini üstlenen başvuru sahibinin kimlik belgesi de bu noktada gerekmektedir.

Ölüm Yardımı için Başvuru Formu Nereden Alınmaktadır?

Cenaze yardımı alabilmek için gereken başvuru formu vefat eden kişinin nüfus müdürlüğünde kayıtlı olan ikametgâh adresinde bulunan mahalle muhtarı tarafından verilmektedir. Muhtarlık tarafından verilen bu başvuru formu, sadece hak sahipleri tarafından doldurulmalıdır.

Ölüm Yardımı Alabilmek için Gereken Şartlar Nelerdir?

olum yardimi almak icin gereken kosullar

Cenaze ödeneği almak için gerekli olan koşullar şu şekilde verilmiştir:

  • En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş ya da 4A sigortalıları için her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı olup toplam 900 günlük malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gereklidir.
  • Malullük, vazife malullüğü ya da yaşlılık aylığı alırken veya malullük, vazife malullüğü ya da yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olup henüz işlemleri tamamlanmamış olmalıdır.
  • Bağlanan malullük, vazife malullüğü ya da yaşlılık aylığı, sigortalı çalışmaya başlamaları nedeni ile kesilmiş durumdayken ölen sigortalıların hak sahiplerine yazılı istekte bulunmaları halinde de ölüm aylığı bağlanır.
  • Ölüm aylığı bağlanması için yalnızca 4A sigortalıları için öngörülen her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 seneden beri sigortalı bulunup, toplamda 900 günlük malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalı tarafından gerekse hak sahipleri tarafından yapılan tüm borçlanmalar bu şartların oluşmasında dikkate alınır.
İlginizi Çekebilir :  ING Bank Kredi Kartı Nedir? Özellikleri Neler?

Ölüm Yardımı Ödeneği Oranları Nedir?

Ölüm aylığı oranları şu şekilde verilmiştir:

  • Dul eşe, vefat eden sigortalı kişinin maaşının % 50’si,
  • Çocuğu olmayan ve çalışan dul eşe, maaşının % 50’si,
  • Çocuğu olmayan ve çalışmayan eşe, maaşının % 75’i,
  • Dul eş ve çalışmayan çocuk olması halinde ise maaşın % 60’ı eşe, % 30’u da çocuğa,
  • Dul eş ve çalışmayan 2 çocuk bulunması halinde maaşın % 50’si eşe, her bir çocuk için ise % 25’lik kısmı,
  • Vefat eden sigortalının evli olmayan kızlarının her birine, vefat eden babadan dul kızına maaş bağlanması da dahil olmak üzere maaşın % 25’i,
  • Vefat eden sigortalının tek kızı olması durumunda maaşın % 50’si bağlanır.
  • Vefat eden sigortalı kişinin anne – babasına maaş bağlanması için pek çok durum detaylıca incelenip değerlendirilir. Bu değerlendirmeye göre anne – babanın maaş bağlanmasının ilk şartı, 65 yaşın üzerinde olmalarıdır. 65 yaşını geçen anne – babaların, vefat eden çocuklarından ölüm aylığı alabilmeleri için herhangi bir kurumdan maaş almıyor olması ve çalışmıyor olmaları gerekmektedir. Bu şartlar sağlandığında ise vefat eden kişinin maaşının % 25’i anne – babaya bağlanabilir.

Cenaze Yardımı Nedir ve Cenaze Yardımının Şartları Nelerdir?

Cenaze yardımı ödeneği Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenmiş koşullara uyum sağlayan kişilerin vefat etmesi sonucunda ailesine bir defaya mahsus olmak üzere ödenen yardımdır. Cenaze yardımı, SGK bünyesinde çalışma hayatını devam ettiren ya da emeklilik hakkı olan, yaşlılık maaşı alan ya da sigortalı olarak 1 senelik süreyi tamamladıktan sonra işten çıkarılanlardan aynı sene içerisinde vefat eden vatandaşların defin işlemi ile ilgilenen yakınlarına ödenir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından cenaze yardım ödeneği şartları şu şekilde verilmiştir:

  • İş kazası ya da meslek hastalığı sonucu vefat eden,
  • Sürekli bir şekilde iş görmezlik geliri, malulen emeklilik ya da yaşlılık aylığı alırken vefat eden,
  • Kendisinin adına en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödenen sigortalıların vefat etmesi durumunda hak sahiplerine cenaze ödeneği verilmektedir.
İlginizi Çekebilir :  Denizbank Mobil Bankacılık Uygulaması Özellikleri 2021

Cenaze Ödeneği Kimlere Verilir?

cenaze odenegi alabilecekler

Cenaze yardım ödeneğini alabilecek olan kişiler temelde define işlemlerini yürüten kişilerdir. Cenaze yardım şartlarına uygun olan kişilerin vefat etmesi halinde 1.dereceden akraba statüsünde vefat edenlerin eşi, çocukları ve anne – babası yer alır. Vefat eden kişinin cenaze işlemlerinin 1.dereceden akrabaları tarafından yürütülmemesi durumunda ise cenaze yardım ödeme işleyişi değişiklik gösterir. Bu zaman da ölüm yardımı, cenaze işlemini yürüten kişilere ödenmektedir. Cenaze masraflarının tüzel ya da gerçek kişilerin cenaze masraflarının karşılanması durumunda ise ölüm yardımı ödeneği bu kurum ya da tüzel kişilere yatırılır. Aynı zamanda cenaze ödeneğinin ödenmesi için, cenaze işlemini yürüten kişilerin ya da kurumun cenaze masraflarını karşıladığını ispat eder bir belge göstermesi şarttır.

Kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Cenaze Yardımı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Ölüm yardımı için sorgulama işlemi, cenaze yardımı başvurusunu gerçekleştirenler durum hakkında bilgi sahibi olmak ve sorgulama işlemini gerçekleştirebilmek için E-devlet sistemini kullanabilirler. Ölüm yardımı ödeneği başvuru durumu sorgulama işleminin yapılabilmesi için takip edilmesi gereken adımlar ise şu şekilde verilmiştir:

  • İlk olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından oluşturulmuş olan “Şahıs Ödemeleri Sorgulama” sayfasına giriş yapın.
  • Bu sayfaya giriş yapabilmek için alt bölümde yer alan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” linkine basın.
  • Daha sonra ise “Kimlik Doğrulama Sistemi” sayfasına giriş yapın.
  • Kimlik doğrulama sayfasına geçilebilmesi için E-devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası bilgilerinin doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. bu işlemlerin ardından ölüm yardımı sorgulama işlemini kolay bir şekilde gerçekleştirmiş olursunuz.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.