Kredi Destekleri ve Bankacılık

İşsizlik Maaşı İçin Hangi Evraklar Gerekli? Başvurusu, Şartları

01.08.2021
2.469
İşsizlik Maaşı İçin Hangi Evraklar Gerekli? Başvurusu, Şartları

İşsizlik maaşı almak için gerekli olan belgeler şu şekilde verilmiştir:

  • Nüfus cüzdanı,
  • İşten ayrılış bildirgesi,
  • İşsizlik maaşı dilekçesi,
  • İşsizlik maaşı başvuru formu gerekli olan belgeler arasında yer almaktadır.

İş sözleşmesi sona erdikten sonraki 30 gün içerisinde işsizlik maaşı başvurusu yapacak olan SGK kapsamındaki çalışanların, işsizlik maaşı başvurusu sırasında yanlarında bulundurmaları gereken belgeler İŞKUR tarafından internet sitesi üzerinden paylaşılmıştır.

İşsizlik Maaşı Almak İçin Şartlar Nelerdir?

İşsizlik maaşı için sağlanması gereken koşullar

  • İşten çıkarılmış olmak gereklidir. Ancak işten çıkarılma durumunda kişide, kusur unsuru olmamalıdır.
  • İşten ayrılmadan önce son 4 ay içerisinde eksiksiz prim gününe sahip olunmalıdır.
  • Son 3 yıl içerisinde 600 günlük sigorta priminin ödenmiş olması gereklidir.

Aynı zamanda işsizlik ödeneği alan kişiler, Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Yani kişilerin sağlık primleri ödenir fakat bu ödemeler, emeklilik için prim günü olarak kabul edilmez. İşsizlik maaşı almak için belirlenmiş olan şartları sağlamış olsanız bile, işten ayrıldıktan sonra 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuruları şahsen T.C. kimlik belgeniz ile yapabilirken elektronik ortamda da gerçekleştirebilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik maaşı almak için işten, kendi isteğiniz ile ya da kusurunuz dışında ayrılmanızdır. Aynı zamanda askerlik, sağlık problemleri ve işin sona ermesi gibi sebeplerden dolayı işten ayrılan kişiler de işsizlik maaşı almaya hak kazanırlar. Bunu yanı sıra işsizlik maaşı almak şartları ise işten çıkış tarihinden önceki 3 yıl içerisinde en az 600 gün sigortanızın olması gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir :  2021 Yeni Kimlik Ücreti Ne Kadar?

İşsizlik Maaşı için İş Yerinden Hangi Belgeler Alınmaktadır?

İşsizlik maaşı için iş yerinden belge alımı, E-devlet üzerinden online başvuruda iş yerinden herhangi bir belge alıp ibraz etmek gerekmez fakat bazı durumlarda, özellikle işten ayrılış nedeninin değiştirildiği durumlarda İŞKUR güncel işten ayrılış kodunu göremeyebilir. İş yerin tarafından işten çıkış bildirgesi isteyebilir. Bu yüzden başvuru işlemi E-devlet üzerinden yapılmayacak ise çıkış bildirgeniz ile İŞKUR’a müracaat edebilirsiniz.

İŞKUR eleman desteği nedir? Yazısını inceleyebilirsiniz.

İşsizlik Ödeneği Başvurusu Sorgulama Nasıl Yapılmaktadır?

issizlik odenegi basvurusu nasil sorgulanir

İşsizlik maaşı başvuru işlemlerini sorgulamak için E-devlet sistemini kullanabilirsiniz. Ne kadar ve ne zaman işsizlik maaşı alacağınız konusunda ayrıntılı bilgi almak için E-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. İşsizlik maaşı başvuruları, takip eden ayın sonuna kadar sonuçlanmaktadır. İşsizlik maaşı, her ayın beşinde aylık olarak kişinin kendisine ödenmektedir. Ödeme tarihini değiştirmek yetkisi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına aittir. İşsizlik maaşı e-devlet sistemine kayıtlı olan IBAN numarası bulunan vatandaşların hesaplarına yatırılırken, IBAN numarası bulunmayan kişiler için ise T.C: kimlik numaralı nüfus belgeleri ile birlikte PTT Bank şubesine yatırılmaktadır.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Zaman Alınmaktadır?

İşsizlik ödeneği alma süresi işten çıkma zamanından önceki son 3 sene içerisinde şu şekildedir:

  • En az 600 gün SSK var ise 6 ay,
  • En az 900 gün SSK var ise 8 ay,
  • En az 1080 gün var ise 10 ay alabilme imkânınız vardır.

İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?

İşsizlik ödeneği hesaplaması, işten ayrılış tarihinden önceki son 4 aylık brüt kazanç toplamının son 4 ayın toplam gün sayısına bölünmesi ile bulunan sonucun % 40’ı üzerinden gerçekleştirilir. En yüksek işsizlik ödeneği, brüt asgari ücretin % 80’inden fazla olamaz.

İşsizlik Ödeneği Ne Zaman Kesintiye Uğrar?

İşsizlik maaşının kesintiye uğradığı zamanlar şu şekilde verilmiştir:

  • İŞKUR tarafından teklif edilen mesleklerine uygun, son çalıştıkları işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ve ikamet edilen yerdeki belediye mücavir alanı sınırları içerisinde bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddeden sigortalı işsizlerin ödenekleri, tekrar başlatılma şansı olmaksızın kesintiye uğrar.
  • Gelir getirici bir işte çalıştığı ya da herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aldığı yapılan denetimler sonucu tespit edilen sigortalı işsizlerin ödenekleri de tekrar başlatılma şansı olmaksızın kesintiye uğrar.
  • İŞKUR tarafından önerilen meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimini haklı bir neden göstermeksizin reddeden ya da kabul etmesine karşın devam etmeyen ve haklı bir nedene dayanmaksızın yapılan çağrılara zamanında geri dönmeyen, istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen süre içerisinde vermeyenlerin ödenekleri kesilmektedir. Bu gibi durumların sona ermesi halinde işsizlik maaşı ödemeleri yeniden verilmeye başlanır. Bu suretle yapılacak olan ödemenin süresi, başlangıçta olan toplam hak sahipliği süresinin sona erdiği tarihi geçmez.
  • Herhangi bir neden ile sigortalı işsizlere yapılan fazla ödemeler ilgililerin kusurunda kaynaklanıyor ise yasal faiziyle birlikte kişiden tahsil edilir. Kendi hesabından ödeneği almayan kişilere yasal faiz uygulanmaz, borcuna karşılık tahsil edilir. Borcun taksitlendirilmesi söz konudur fakat taksit miktarı, brüt asgari ücretin 1 / 10’undan az olamaz. Ödeme yapılmaması durumunda ise yasal yollardan takip işlemi başlatılır.
İlginizi Çekebilir :  İsimden Telefon Numarası Nasıl Bulunur?

Aynı zamanda kişinin yaşadığı değişiklikler sonucu İŞKUR’a bu değişiklikleri bildirmelidir. Bu değişiklikler:

  • İkametgâh adresinin değişmesi,
  • Sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı alınması,
  • Askere gitmesi,
  • Silahaltına alınma,
  • Çalışmaya başlama,
  • Mahkeme kararı ile işe iade edilme,
  • Yetkili sağlık kuruluşu tarafından istirahatli kılınma,
  • Yurt dışına çıkma,
  • Hüküm giyme,
  • Tutuklanma gibi durumlarda İŞKUR’a 15 gün içerisinde bildiri yapılması gerekmektedir. İşe girilen aya ilişkin ödenek, hesaptan çekilmeden önce İŞKUR birimi ile irtibat kurulaması uygun olacaktır. Ayrıca işsizlik maaşından faydalanan bireyler, kendi kusuru ve bilgilerdeki eksiklik ya da yanlışlıklar sebebi ile yapılan fazla ödemeleri de yasal faiz çerçevesinden geri ödemek zorundadır.

E-devlet İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-devlet sistemi üzerinden işsizlik ödeneğine başvuru yapmak için öncelikle İŞKUR tarafından belirlenmiş olan şartların sağlanıp sağlanmadığına bakılması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan kişiler, İŞKUR internet sayfasına yönlendirilerek giriş yaparak başvuru yapabilir. İşsizlik maaşı başvurusu, İŞKUR birimine şahsen giderek ya da elektronik ortamda İŞKUR internet sayfası üzerinden gerçekleştirilebilir. Mücbir sebeplerden dolayı 30 gün içerisinde işsizlik maaşına başvuru yapılmaması halinde başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

İşsizlik Maaşını Kimler Alabilir?

issizlik maasindan kimler faydalanabilir

İşsizlik ödeneği alabilecek kişiler için ilk olarak İŞKUR tarafından belirlenmiş olan şartları sağlamış olması önemlidir. Şartların sağlandığı tespit edildikten sonra işsizlik maaşını alabilecek kişiler şu şekilde verilmiştir:

  • Kendi istek ve kurusu dışında işsiz kalan kişiler,
  • Hizmet akdinin sona ermeden önceki son 120 gün, hizmet akdine tabi olan kişiler,
  • İşten çıkışlarından önceki son 3 yıl içerisinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olan kişiler de İŞKUR tarafından sağlanan işsizlik ödeneği desteğine başvuru yapabilir.

Genç girişimci desteği nedir? Yazısına da göz atabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir :  Yapı Kredi POS Başvurusu Nasıl Yapılır?

İşsizlik Ödeneği Verilme Süresi Nedir?

İşsizlik maaşının süresi kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydı ile hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içerisinde:

  • 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün boyunca,
  • 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün boyunca,
  • 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere ise 300 gün süre ile işsizlik maaşı ödemesi yapılmaktadır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.