Kredi Destekleri ve Bankacılık

Emekli Olurken Hangi Evraklar Lazım? Başvurusu, Şartları

01.08.2021
1.398
Emekli Olurken Hangi Evraklar Lazım? Başvurusu, Şartları

Emeklilik için gerekli olan belgeler şu şekilde verilmiştir:

  1. SGK’ye bağlı olarak çalışan kişilerin emekliliği için gereken evraklar:
  • Gelir vergisi muafiyet belgesi,
  • İşten ayrılış belgesi,
  • Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesidir.
  1. BAĞ – KUR’a kayıtlı emekli olmak isteyen kişiler için gereken evraklar:
  • Kişiye ait tahsis talep belgesidir.
  1. Emekli Sandığına bağlı olan kişiler emekli olmak için gereken evraklar:
  • Fotoğraflı ve mühürlü emeklilik belgesi,
  • 3 tane vesikalık fotoğraf,
  • Emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi bankadan almak istediğini gösterir beyan dilekçesi,
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği ve nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • Emekli olmak isteyen erkekler için askerliğini tamamlamış olduğuna dair terhis belgesi ve aynı zamanda askerlikborçlanması yapıldıysa bu borçlanmayı gösteren belge ile ödeme belgesi,
  • Memuriyete başlama tarihinde mezun olunan okul ile emekli olmak istediği tarihte mezun olduğu okulların diploma örnekleri,
  • Şayet sigortalı bir hizmeti var ise ve bu hizmetini memuriyetteki hizmeti ile birleştirmiş ise bunu gösterir belge ile birlikte kesenek farkının tahsil edildiğini gösteren belge,
  • Yerleşim belgesi ve kuruma ait resmi kimliği belgeleri istenmektedir.

Emekli olurken talep edilen evrakları tamamlayıp Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında çalışmakta olduğunuz ve bağlı bulunduğunuz kurumunuza emeklilik başvurunuzu yapabilirsiniz. Aynı zamanda bu işlemleri E-devlet üzerinden gerçekleştirerek emeklilik başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Emeklilik için Hangi Şartlar Sağlanmalıdır?

Emekli olmak için aranan koşullar şu şekilde verilmiştir:

  • Prim ödeme gün sayısı: Maluliyet, ileri yaş ve ölüm sigortası dönemindeki gün sayısını ifade eder.
  • Yaş: Yaşlılık ve ölüm sigortasından emeklilik haklarından faydalanmanın şartlarından biri de yaş kriteridir. Tahsis talebi tarihindeki yaş şartı, tahsis talep tarihinden doğum tarihi çıkarılarak hesaplanmaktadır.
  • Sigortalılık Süresi: Maluliyet, bağış sigortası ve ölüm sigortasına bağlı olarak, sigortalının ilk çalışmaya başladığı tarihten, yazılı talep tarihine ve vefat tarihinin ölüm tarihine olan süre olarak kabul edilir.
İlginizi Çekebilir :  TEB Şifremi Unuttum, Ne Yapmalıyım?

2021 Malulen emeklilik maaşı ne kadar? Başvurusu, şartları Yazısını inceleyebilirsiniz.

Emeklilik İşlemleri Nasıl Takip Edilmektedir?

Emekli olma adımları için takip işlemi farklı yöntemler ile yapılabilir. Yöntemler şu şekilde verilmiştir:

  • Sosyal Güvenlik Kurumundan Takip İşlemi: “SGK Evrak Kaydı ve Takibi” başlığı altından başvuru dosyası takip edilebilir.
  • E-devlet’ten Takip İşlemi: E-devlet hesabına girildikten sonra Sosyal Güvenlik DYS Evrak takip sayfasına yönlendirilir. Bu sayfadan da evrak yılı girilerek takip işlemi gerçekleştirilir.

Emeklilik Başvurusu Nereden Yapılmaktadır?

emeklilik basvuru mercii

emeklilik basvuru mercii

Emekli olma işlemi başvurularının yapılacağı yer direkt olarak bağlı olunan SGK’ye yapılması gerekmektedir. Emeklilik başvurusunda bulunacak kişiler, talep edilen belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırlayarak SGK’ye başvurmalıdır. Yapılacak emeklilik başvuruları, SGK üzerinden takip edilmektedir. SGK emeklilik başvurusu yapan kişilerin evrakları, detaylı olarak incelenerek başvuruları belirli bir süreçte incelemektedir.

E-devlet Üzerinden Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılmaktadır?

E-devlet ile emeklilik başvuru işlemi yapmak için elektronik ortamda “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesi” belgesi doldurulmalıdır. Bu belgeleri doldururken “Kimlik Doğrulaması” butonuna tıklayıp, kimliğinizi doğrulamak üzere giriş ekranına gitmelisiniz. Karşınıza çıkan sayfadaki kimlik doğrulama sistemi üzerinden dilerseniz T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile E-devlet sistemine giriş yapabilir ya da mobil imza, e-imza, herhangi bir bankanın internet şubesi desteği ile E-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Kimliğinizi doğruladıktan sonra 4A emeklilik başvurunuzu yapabilirsiniz.

Emeklilik İşlemleri Ne Kadar Sürmektedir?

Emekli olma işlem süreci hizmetlerinizin geçtiği sigorta kollarına ve çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Birden fazla sigorta kolunda ( 4A, 4B, 4C gibi) hizmetiniz var ise hizmet birleştirme işlemi yapılacak ve bu işlem genel olarak uzun sürdüğünden aylık bağlanma süreci uzayacaktır. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde yoğunluktan dolayı emekli maaşı bağlanması işlemi uzun sürmektedir. Genel olarak emekli olurken tahsis işlemleri 1 – 3 ay arasında sonuçlanmaktadır.

İlginizi Çekebilir :  Devlet Destekli Hayvancılık Nasıl Yapılır?

SGK Üzerinden Emeklilik Başvuru Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

SGK ile emeklilik başvuru sorgulaması SGK resmi internet sitesinden yapılmaktadır. SGK’nin kendi internet sitesinde emeklilik başvuru sorgulaması için açılmış olan “SGK Evrak Kaydı ve Takibi” üzerinden yapılmaktadır. Siteye giriş yaptıktan sonra başlığa tıklayın. T.C. kimlik numaranızı yazıp kayıt yılı bilginizi girin. Daha sonra “Evrak Ara” butonuna tıklayın. Bu adımları tamamladığınız sürede emeklilik başvurusu sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Memur Emeklilik Başvurusu için Hangi Evraklar İstenmektedir?

Memurların emeklilik başvuru işlemlerinde istenen belgeler şu şekilde verilmiştir:

  • Fotoğraflı ve mühürlü emeklilik belgesi,
  • 3 tane vesikalık fotoğraf,
  • Emekli aylığını ve emeklilik ikramiyesini hangi bankadan almak istediğine dair dilekçe,
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği ve nüfus cüzdanının fotokopisi,
  • Emekli olmak isteyen erkekleri için ise askerliğini tamamlamış olduğuna dair terhis belgeleri ve aynı zamanda askerlik sırasında borçlanma yapılması haline bu borçlanması ve borçlanmanın ödendiğini gösterir belgeler,
  • Memuriyete başlama tarihinde mezun olunan okul ile emekli olmak istediği tarihte mezun olduğu okulların diploma örnekleri,
  • Yerleşim belgesi ve kuruma ait resmi kimliği,
  • Eğer sigortalı bir hizmeti varsa ve bu hizmetini memuriyetteki hizmeti ile birleştirilmiş ise bu durumu belgeleyen bir evrak ile birlikte kesenek farkının tahsil edildiğini gösterir evrak da memur emeklileri için talep edilen belgeler arasında yer almaktadır.

Emeklilik İkramiyesi Ne Zaman Yatar?

Emeklilik ikramiyesini yatma zamanı emeklilik başvurusu yapıldıktan sonra emeklilik başvurunuz değerlendirmeye alınır. Bu değerlendirme süreci, SGK’nin iş yüküne ve başvurunuza göre değişiklik gösterse de ortalama olarak 1 aydır. 1 aylık değerlendirmenin ardından başvuru durumu size iletilir. Emeklilik ikramiyesinin verildiği zaman ise başvuru sonucunuz onay aldıktan sonraki aydır. Ortalama 1 aylık bir süre içerisinde emeklilik ikramiyeniz hesabınıza yatmış olur ve düzenli olarak maaş almaya başlarsınız.

İlginizi Çekebilir :  İş Bankası Şikâyet Hattı Telefon Numarası Nedir?

Emeklilik Başvurularında İstenen Belgeler Nasıl Alınmaktadır?

Emeklilik başvurusu sırasında gerekli olan evraklar şu şekilde alınmaktadır:

  • Gelir belgesinden muafiyet belgesi: Bu belge, Kaymakamlıklardan alınmaktadır. Aynı zamanda belgenin alımı için Nüfus Müdürlüğüne de başvurulabilir.
  • İşten ayrılma belgesi: Görevin sonlandırıldığı işletme ya da kurumdan alınmaktadır.
  • Tahsis talep beyannamesi: SGK resmi internet sayfası üzerinden ya da e-devlet sistemi üzerinden başvuru işlemleri yapıldıktan sonra belgenin alımı sağlanır.
  • Fotoğraflı ve mühürlü emeklilik belgesi: SGK resmi internet sayfası ya da SGK İl ve İlçe Müdürlükleri üzerinden alınabilmektedir. İnternet üzerinden alınması halinde belgenin sanal imza ve barkot taşımasına dikkat edilmesi gerekir. SGK’den alınacak belgelerde ise belgenin görevliler tarafından imzalanması ve mühürlenmesi şarttır.
  • Emekli maaşının hangi bankadan alınmak istediğini gösterir belge: Bu belge, bir tür dilekçedir. İçeriğinde hesap numarası ve banka ismi bulunmalıdır.
  • Askerlik borçlanmasına ilişkin belgeler: Emekli olmak isteyen kişilerin askerlikte borçlanma yapması durumunda askerlik borçlanmasına ilişkin belgeler, E-devlet sistemi üzerinden alınabilir.
  • Sigorta bilgilerine ait belgeler: Sigortanın ödenmemiş borcu olmadığına dair belgeler, e-devlet sistemi üzerinden alınabilmektedir. SGK hizmetlerinin altında bulunan bu sorgulama işlemleri ile kişilerin sigorta prim borçlarının olmadığına ilişkin belge alınabilir.+

Emekli olurken hangi evraklar gereklidir? İstenilen belgeler Yazısına da göz atabilirsiniz.

Emeklilik için Hangi Şartlar Sağlanmalıdır?

Emekli olmak için aranan koşullar şu şekilde verilmiştir:

  • Prim ödeme gün sayısı: Maluliyet, ileri yaş ve ölüm sigortası dönemindeki gün sayısını ifade eder.
  • Yaş: Yaşlılık ve ölüm sigortasından emeklilik haklarından faydalanmanın şartlarından biri de yaş kriteridir. Tahsis talebi tarihindeki yaş şartı, tahsis talep tarihinden doğum tarihi çıkarılarak hesaplanmaktadır.
  • Sigortalılık Süresi: Maluliyet, bağış sigortası ve ölüm sigortasına bağlı olarak, sigortalının ilk çalışmaya başladığı tarihten, yazılı talep tarihine ve vefat tarihinin ölüm tarihine olan süre olarak kabul edilir. Emekli olurken gerekli olan şartlar arasında yer almaktadır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.