Kredi Destekleri ve Bankacılık

Enpara Birikim Hesabı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

18.11.2019
3.302
Enpara Birikim Hesabı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Enpara birikim hesabı; para biriktirmek isteyenlerin açtırabileceği bir hesaptır. Hesabın alt limit, üst limit, hesap bakiye limiti gibi koşulları bulunmamaktadır. Enpara birikim hesabından istenildiği zaman para çekilebileceği gibi istenildiği zaman para aktarımı da yapılabilmektedir. Ayrıca hesap herhangi bir vade süresi beklenmeden kapatılabilmektedir. 0850 222 36 63 numaralı Enpara çözüm merkezi aranarak, birikim hesabı ile ilgili problemler çözülebilmektedir.

Enpara Birikim Hesabının Çalışma Prensibi Nedir?

Enpara birikim hesabının çalışması; gecelik faiz hesaplaması yapılmasına dayanmaktadır. 05:00 ile 23:00 arasında yapılacak olan para giriş ve çıkış işlemleri faiz hesaplamasına dahil edilmemektedir. Günün sonunda gece 23:00’da hesapta bulunan bakiye üzerinden gecelik faiz hesaplanmaktadır. Ertesi gün 05:00’da ise hesaplanan faizin yansıması hesapta görülebilmektedir. Dolayısı ile herhangi bir faiz kaybı yaşamadan birikim yapılabilecek bir hesaptır. Birikim hesabının kapatılmak istenmesi durumunda ise; Enpara’nın web sitesine giriş yaptıktan sonra internet bankacılığına da giriş yaparak hesaplar menüsüne girilmesi gereklidir. Ardından kapatılmak istenen birikim hesabı seçilmelidir. Sonrasında ise sayfanın alt kısmında bulunan hesabı kapat butonuna tıklanmalıdır. Hesapta bulunan bakiye ise geri alınabilmektedir.

Enpara Birikim Hesabının Özellikleri Nelerdir?

Enpara birikim hesabının nitelikleri şunlardır:

  • Faiz hesaplaması günlük yapılmaktadır.
  • Türk Lirası cinsinden hesap açabilmek mümkündür. Dolar veya Euro birikimleri bu hesapta yapılamamaktadır.
  • Birikim hesabına uygulanan faiz oranı günlük hesaplandığı için günlük olarak da değişebilmektedir. Hesapta bulunan bakiyeye göre farklı faizler uygulanabilmektedir.
  • Hesabın açılışı için minimum açılış tutarı bulunmamaktadır. Sıfır bakiye ile de hesap açılışı yapmaya izin verilmektedir.
  • 05:00 ile 23:00 arası para giriş ve çıkışı yapılmasına izin verilmektedir.
  • Enpara bünyesindeki vadesiz TL hesabından birikim hesabına para transferi yapılabilmektedir. Bu işlemin düzenli gerçekleştirilebilmesi için talimat da verilebilmektedir.
  • Birikim performansının takibinin yapılabilmesi adına, bir birikim hedefinin belirlenmesi ve bu hedefe yaklaşmak konusunda ne durumda olunduğunun görülmesi mümkündür.
İlginizi Çekebilir :  QNB Finansbank Vadeli Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?

Enpara Birikim Hesabı Kullanım Koşulları Nelerdir?

Enpara birikim hesabının kullanım şartları şöyledir:

  • Açıklanan faiz oranları yıllık brüt faiz oranları olduğu için hesaba uygulanan faiz oranının günlük olarak değişebileceğinin göz önünde bulundurulması gereklidir.
  • Hesaptaki bakiyeden gelir vergisi kesintisi yapılmaktadır. Bu tutar ana para üzerinden değil, elde edilen faiz geliri üzerinden hesaplanmaktadır.
  • Birikim hesabı olanlardan hesap işletim ücreti talep edilmemektedir.
  • Enpara birikim hesabı ile ilgili yaşanan problemler için veya merak edilen konular için çözüm merkezi aranabilmektedir. Ayrıca çözüm merkezi ile halledilemeyen durumlar için Tüketici Mahkemesi veya Tüketici Hakem Heyeti de devreye girebilmektedir.
  • Birikim hesabının kullanım şartlarının belirtildiği ve imzalanan sözleşmenin basılı olarak elde edilebilmesi için çözüm merkezinin aranması ve bu talebin bildirilmesi gereklidir. Ardından banka bünyesindeki adrese sözleşmenin bir örneği postalanmaktadır.
  • Enpara birikim hesabı açabilmek için 18 yaşını doldurmak gereklidir. Ayrıca hesap açılışı dolayısı ile Enpara müşterisi olunmalıdır.

Enpara Birikim Hesabına Para Aktarımı Nasıl Yapılır?

Enpara birikim hesabına para transferi yolları aşağıda sıralanmıştır:

  • Enpara vadesiz TL hesabından para transferi talimatı internet bankacılığı veya mobil bankacılık aracılığı ile verilebilmektedir ve aktarım gerçekleşmektedir. Bir tutar belirlenerek düzenli para aktarım talimatı da verilebilmektedir.
  • Herhangi bir banka hesabından Enpara birikim hesabına para aktarımı yapabilmek mümkündür.
  • QNB Finansbank ATMlerinden Enpara birikim hesabına para transferi yapılabilmektedir.
  • Bir problem yaşanmış olması ve bu yollar ile hesaba para aktarımı yapılamaması durumunda çözüm merkezi ile de işlem çözülememiş ise QNB Finansbank şubelerine gidilebilmektedir. Ancak Enpara ayrı bir banka olduğu için bu yöntemin en son çaresiz kalındığı durumlarda uygulanması gereklidir.

Enpara Birikim Hesabından Para Çıkışı Nasıl Yapılır?

Enpara birikim hesabından para çekmek için https://www.qnbfinansbank.enpara.com adresine giriş yaparak ve internet bankacılığı girişi yapılarak işlem gerçekleşmektedir. Çekilmek istenen tutarın önce Enpara vadesiz TL hesabına aktarılması ve sonrasında o tutarın herhangi bir hesaba aktarılması veya QNB Finansbank ATMlerinden çekilmesi yolu ile para çekme işlemi yapılabilmektedir. Hesap türü birikim hesabı olduğu için Enpara hesaptan para çıkışı yapma işlemini tek adımlı, kolay bir işlem yapmak yerine zorlaştırmıştır. Direkt olarak birikim hesabından alışveriş yapmak, fatura ödemek, herhangi bir harcama yapmak, nakit para çekmek mümkün değildir. Önce hesaptan vadesiz TL hesabına para çıkışı yapılması gereklidir. Ardından istenen şekilde aktarımı yapılan tutar harcanabilmektedir.

İlginizi Çekebilir :  Denizbank Vadeli Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?

Enpara Birikim Hesabı İle Vadeli Mevduat Hesabının Farkı Nedir?

Enpara birikim hesabı ile vadeli hesabın farklılıkları aşağıda belirtilmiştir:

  • Vadeli mevduat hesabında belirli bir vade süresi belirlenmektedir ve o süreç içerisinde ana para üzerinden faiz hesaplaması yapılmaktadır. Ancak birikim hesabı daha esnek bir yatırım hesabıdır.
  • Enpara birikim hesapları için uygulanan faiz oranları vadeli mevduat hesapları ile kıyaslandığında daha düşük olmaktadır.
  • Vadeli mevduat hesapları, var olan birikimine ihtiyaç duymayacak olanlar içindir. Vade süresi boyunca para girişinin veya çıkışının yapılmaması gereklidir. Hesaptaki para bozulduğunda, faiz de kazanılamamaktadır. Ancak birikim hesaplarında istenildiği zaman para transferi yapılabilmektedir. Faiz kaybı yaşanmamaktadır.
  • Birikim hesabı birikim yapmak için kullanılmaktadır. Vadeli mevduat hesabı ise var olan birikimin faiz ile birlikte kazançlı hale gelmesi amacı için kullanılmaktadır. Birikim hesabına göre daha disiplinli bir yatırım hesabıdır.

Enpara Birikim Hesabının Faiz Oranları Ne Kadardır?

Enpara birikim hesabına uygulanan faizler şöyledir:

  • 000 TL’ye kadar bakiye ile açılan hesaplar %10.50 faiz oranına sahiptir.
  • 000 TL ile 250.000 TL bakiyeye sahip hesaplara %11 oranında faiz uygulanmaktadır.
  • 000 TL’den 500.000 TL’ye kadar bakiyesi bulunan hesaplar için %11.25 oranında faiz hesaplanmaktadır.
  • Hesapta 500.000 TL ve üzerinde bir tutar bulunuyor ise %11.50 faiz uygulanmaktadır.

Enpara Birikim Hesabı Faiz Hesaplama Örnekleri

Enpara birikim hesabının hesaplama örnekleri şunlardır:

  • 000 TL’nin 1 gün boyunca hesapta kalması sonucu %10.50 faiz oranı ile brüt %2.88 faiz geliri elde edilmektedir. Bu tutardan 0.43 TL vergi kesilmektedir ve net faiz 2.45 TL olmaktadır. Dolayısı ile bir günün sonucunda hesapta 10.002,45 TL bulunmaktadır.
  • Enpara birikim hesabında000 TL’nin 32 gün boyunca bulunması durumunda, vade sonu net bakiye 10.078,60 TL olarak hesaplanmaktadır. Detayına bakıldığında; 92.42 TL brüt faizden 13.82 TL vergi kesintisi yapıldığında 78.60 TL net faiz elde edilmektedir.
  • 21 gün boyunca 50.000 TL birikim hesabında tutulur ise; brüt faiz 462.02 TL olmaktadır ve vergi kesintisi de 69.29 TL olmaktadır. Net faiz ise 392.73 TL olmaktadır. 50.392,73 TL net bakiye 32 günün sonunda hesapta görülebilmektedir.
  • 000 TL’lik bir birikimin hesapta 32 gün süresince tutulması halinde; %11 oranında faiz ile hesaplanan brüt faiz tutarı 1.161,86 TL olmaktadır. Net faiz ise 987.58 TL olmaktadır. Ancak ayın Enparalısı olanlar için faiz oranı %12’den hesaplanmaktadır. Dolayısı ile onların net faiz tutarı 1.077,74 TL olmaktadır.
İlginizi Çekebilir :  QNB Finansbank Müşteri Hizmetlerine Nasıl Bağlanılır?
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.