Kredi Destekleri ve Bankacılık

TEB Kimin Bankasıdır, Kaç Şubesi Vardır?

26.05.2021
1.661
TEB Kimin Bankasıdır, Kaç Şubesi Vardır?

TEB, hisselerinin yarısı Çolakoğlu Holding diğer kısmı ise BNP Parabis ve ortaklara aittir. Türkiye’de bulunan yerli sermayeye ait bankalardan birisi olan Türk Ekonomi Bankası, halk arasında bilinen adıyla TEB, neredeyse cumhuriyetle yaşıttır. 26 Ocak 1927 yılında kurulmuştur kurulduğu yıllarda sadece Kocaeli ve çevresine hizmet vermiştir. Kuruluş ismi Kocaeli Halk Bankası T.A.Ş.’dır ve bu ismi 1982 yılına kadar kullanmaya devam etmiştir. 1982 yılına kadar yerel bir banka iken 1982 yılında Çolakoğlu Grubu tarafından satın alınmıştır. 1982 yılından itibaren ülke genelinde faaliyet gösteren bankanın genel müdürlüğü İstanbul’a taşınmıştır ve ismi de Türk Ekonomi Bankası A.Ş. (TEB) olarak değiştirilmiştir. TEB 2000 yılında halka açılmıştır. Şube sayısı 2021 itibarı ile 500’ün üstündedir. 9 bini aşmış çalışan kadrosu ile müşterilerine hizmet veriyor. Türk Ekonomi Bankasını yönetim kurulu başkanlığı görevi Yavuz Canevi tarafından yapılır.

Euro bölgesinde ve dünyada önde gelen bankalardan birisi olan BNP Paribas ile 10 Şubat 2005 tarihinde stratejik ortaklık antlaşması yapmıştır. BNP Paribas’ın sahibi olduğu bankalardan birisi olan Fortis Bank grubunun (Fortis Bank Belçika ve Fortis Bank Lüksemburg’un çoğunluk payları) paylarını satın alınca Fotis Bank 2011 yılında Türk Ekonomi Bankası bünyesine girmiştir. Türkiye’de faaliyet halinde olan Türkiye Ziraat Bankası (1863) ve Türkiye İş Bankası (1924) sonraki en köklü bankadır.

Türk Ekonomi Bankası müşterisi olanlara kurumsal, hazine piyasası, bireysel bankacılık, özel bankacılık, KOBİ, sermaye piyasası gibi hizmetler vermektedir. Bu hizmetlerle birlikte grup şirketleri ve iştirakleri (ortakları) aracılığıyla leasing, faktöring, yatırım, portföy yönetimi alanlarında müşterilerine finansman olarak destek vermekte ve ürünler oluşturup müşterilerine sunmaktadır. TEB inavasyon, spor, KOBİ, girişimcilik, çiftçilik, kadın girişimcilik gibi geniş konularda müşterilerine hizmet verebilmek için projeler geliştirmektedir. TEB dijital bankacılık alanında yapılan gelişmeleri takip edip bu alanda yatırım yapan ilk bankalardan birisidir.

TEB Dijital Bankacılık Nedir?

teb dijital bankacilik tanimi

TEB dijital bankacılık alanına yapılan yatırımlarını CEPTETEB uygulaması üzerinden sürdürmektedir.2015 yılında kurulan CEPTETEB mobil uygulaması bireysel müşterileri hedefleyen bir projedir. 2019 yılının son aylarına doğru 930 bine yaklaşan müşteriye sahiptirler. 2020 yılında ise CEPTETEB İŞTE mobil uygulaması müşterilerin hizmetine sunuldu. CEPTETEB İŞTE mobil uygulaması KOBİ, kurumsal ve işletme sahibi müşterilerin finansal işlemlerini kolay ve hızlı şekilde yapmalarına olanak vermiştir.

CEPTETEB İŞTE mobil uygulaması Financial Times bünyesinde yer alan The Banker’in düzenlediği dijital bankacılık inovasyon ödülünü birincilik ile kazanılması sağlayan uygulamadır. TEB başka birçok konuda da müşterilerine destek vermekte spor faaliyetlerinde sponsorluklar yapmaktadır. TEB ve BNP Paribas tenis organizasyonuna 2011, 2012 ve 2013 yıllarında İstanbul’da düzenlenen WTA Finallerine sponsor olmuştur. TEB Türkiye Tenis Federasyonunun da sponsorları arasında bulunmaktadır. Ayrıca Türk Ekonomi Bankası sektörde Özel Bankacılık ve varlık yönetimi hizmeti uygulayan ilk bankadır.

TEB kurumsal bankacılık çalışmaları kapsamında büyük ölçekli yerli ve uluslararası birçok firma, holdinge ürün hizmeti vermekte; dış ticaret finansmanı, nakit ve risk yönetimi ürünleri, işletme ve yatırım kredileri, kurumsal yatırım bankacılığı ürünleri emtia finansmanı, standart ve türev hazine ürünleri gibi birçok alanda müşterisi olanlara hizmet vermektedir. Türk Ekonomi Bankasının hemen hemen ülkenin her yerinde şubeleri ve ATM’leri bulunmaktadır. TEB şube bakımından yüksek bir rakama ulaşmıştır.

QNB Finansbank kimin bankasıdır, kaç şubesi vardır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

TEB Grup Şirketleri Nelerdir?

TEB’in grup şirketleri şunlardır:

  • TEB Holding A.Ş.
  • TEB Arval araç filop kiralama A.Ş.
  • BNP Paribas Finansal kiralama A.Ş.
  • TEB factoring (1997 yılından beri kurumsal ve ticari firmalar ile KOBİ’lere ithalat, ihracat, yurt içi faktöring ürünleri ile hizmet verir.)
  • TEB Portföy yönetimi (1999 yılından beri varlık yönetimi alanında faaliyetlerini sürdürüyor.)
  • TEB yatırım menkul değerleri (1996 yılında faaliyet göstermeye başlayan TEB Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Sermayesi Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri ile ilgili sermaye piyasası işlemlerini yapmaktadır.)
  • TEB Cetelem
İlginizi Çekebilir :  Yapı Kredi Kredi Kartı Nedir? Özellikleri Neler?

TEB Ortakları Kimlerdir?

teb ortaklik yapisi

TEB ortaklık yapısı ile yürütülen bir bankadır. Ortakları ise şunlardır:

  • TEB Holding Anonim Şirketi %55’lik hisseye sahip
  • BNP Paribas Yatırımlar Holding Anonim Şirketi %23,51’lik hisseye sahip
  • BNP Paribas Fortis Yatırımlar Holding Anonim Şirketi %21,23’lük hisseye sahip
  • BNP Paribas SA %0,24’lük hisseye sahip
  • Kocaeli Ticaret Odası %0,02’lik hisseye sahip
  • Genel toplam %100,002’lük hisse

Bu hisselerin bir yarısı Çolakoğlu grubun ve diğer yarısı BNP Paribas-Fortis Yatırım Holding Anonim Şirketinindir.

Garanti BBVA kimin bankasıdır, kaç şubesi vardır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

TEB Sosyal Sorumluluk Projeleri Nelerdir?

TEB pek çok sosyal sorumluluk projesi ve hizmeti için destek verip sponsorluk yapmıştır. Bu projeler şunlardır:

  • 1millionhour2help TEB’in banka çalışanları ile sürdürülen projede 550 saat gönüllülük hizmeti yapılmıştır.
  • Çocuk Eğitim Derneği ziyaretlerinde işitme engelli bireylerin hayatta karşılaştıkları zorluklarla ilgili bilgi edinip sonrasında engelli çocuklarla keyifli vakit geçirmek etkinlik düzenlenmiştir.
  • Kadıköy’de Geçici Hayvan Bakımevi ve Fatih Belediyesi Yedikule Hayvan Barınağı ziyaretleri ile hayvanların ihtiyaç duydukları mamalar bağış kampanyaları sayesinde barınaklara ulaşmıştır.
  • Rehber köpek Derneği ile yapılan İki Gözüm Projesinde Zorlu AVM’nin yemek katında broşür dağıtılarak rehber köpekler için aile bulmak amaçlanmıştır. Farkındalık yaratmak için yapılan proje sosyal medyadan da desteklenmiştir.
  • TEMA Vakfı Projesi’nde ise Belgrad Ormanı’ndan 200 kilogram çöp toplayarak çevrenin temizlenmesi sağlanmıştır.
  • Bankanın bir diğer projesi olan bir dilek tut projesi ise 6 yaşındaki kız çocukları için yatak odası sağlanmış ve çocuklarla Darıca Hayvanat bahçesi ziyaretleri yapılmıştır.
  • Çorbada Tuzun Olsun Projesi ise evsiz kişiler için yemek dağıtılarak toplumsal farkındalık sağlanmaya çalışılmıştır.
  • Her Çocuk Bir Masal Projesi ise Yuva Derneği ile yapılmış bir projedir. 12 gönüllü ile yapılan projede resim çizme ve masal okuma etkinliği gerçekleştirilmiştir. 50 çocuk için etkinlik sonunda hediye verilmiştir. Kodlama sınıfı açılarak derneğe destek olunmuştur.
  • Umutlu Kutular Projesi ise KAÇUV ile gerçekleştirilen bir projedir. Proje kapsamında hastanedeki çocuklar ve aileleri için 400’er adet ürün gönderilmiştir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.