Kredi Destekleri ve Bankacılık

Kredi Borcu Yüzünden Emekli Maaşıma El Konur Mu?

28.02.2019
823

Aldıkları maaşlar yetmediği için kıt kanaat geçinen, hayatlarındaki birçok uğraştan vazgeçen, bazı günler aç bazı güzler tok yaşayan, başkalarına muhtaç olmamak için mecburen bankaların kapısını aşındıran emeklilerin, kredi ya da kredi kartı borçları peşlerini bırakmıyor. Borçlar ödenemedikçe faizler ekleniyor ve emekliler her geçen gün biraz daha borç batağına saplanıyor.

Emekli Maaşında Habersiz Yapılan Kesintiler

Ödenemeyen kredi ve kredi kartı borçları yüzünden bazı bankalar, emeklilerden habersiz maaşlarından kesiti yapmaya başladılar. Maaşlara bloke koyan bankalar da yeni yeni suyu yüzüne çıktı.

Yapılan Sözleşmelere Dikkat Etmek Gerekiyor

Emekli aldığı beyaz eşya, telefon, kredi ya da kredi kartından oluşan borcu nedeniyle yasal takibe uğrayamıyor. Her ne kadar borçlandırma yapılırken sözleşme imzalatılsa da emekli kişinin maaşına el koyulamaz. Yine de sözleşme yapılırken maddelerine dikkat etmek gerekiyor. Emekli maaşına el koyulamaz denilse bile mahkemeler böyle durumda bankaları ya da sözleşme yapılan kurumları da haklı bulabiliyor. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden banka ve sözleşme yapılan kurumlarla iletişime geçilmelidir.

Yasal Takip İşlemleri

Bankalar emekli olan kişinin iznini almadan maaş hesabından herhangi bir kesinti yapamaz. Emeklinin yasal takibe düşmesi durumunda haciz işlemi uygulayamaz. Kanunda sadece Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olanlara haciz uygulanacağı bildiriliyor. Bu kuruma bağlı olan kişilerin maaşlarının sadece dörtte birine el koyulabilir.

Cumhuriyet Savcılığı’na Müracaat

Emekli maaşına haciz koyulan kişi, bu durumda Cumhuriyet Savcılığı’na bir dilekçe ile suç duyurunda bulunabilir. Suç duyurusunda, haciz işlemi uygulanan maaşın kendisine ait emekli maaşı olduğunu bildirmelidir. Bu dilekçe ile icra dairesine gidip hakkını arayabilir. Hâkimler böyle durumlarda emekliyi haklı buluyorlar. Sonunda da mahkeme kararının verildiği gün haciz işlemi kalkıyor.

Yargıtay’ın kararları arasında emekli maaşlarına haciz koyulabileceği gibi bir ibare bulunmuyor. Sadece emeklinin izini alındığı durumda maşına el koyulabilir. Fakat bir süre sonra emekli geçinemiyorum diyerek şikâyette bulunursa mahkeme maaşındaki haczin kaldırılması için gerekli çalışmayı başlatır. Emeklinin geçinip geçinemediğine karar verir. Mahkeme sonucunda genellikle emekli maaşına koyulan haciz kaldırılır.

İlginizi Çekebilir :  Çiftçiler İçin En İyi Kredi Önerileri
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.